Van beginner tot professional: hoe lokale SEO training jouw bedrijf kan veranderen

Heb je moeite om je bedrijf op te laten vallen in de concurrerende online markt?Vind je het moeilijk om hoger in de lokale zoekresultaten te komen? Zo ja, dan is het tijd om de kracht van lokale SEO training te ontdekken. In het huidige digitale tijdperk is een sterke online aanwezigheid cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Met name lokale SEO kan je zichtbaarheid aanzienlijk vergroten en meer klanten naar je toe trekken. Maar waar begin je? Dat is waar lokale SEO training om de hoek komt kijken. Of je nu een beginner bent die de basisbeginselen wil begrijpen of een doorgewinterde professional die voorop wil blijven lopen, investeren in lokale SEO-training kan je bedrijf transformeren. In dit artikel bespreken we de voordelen van lokale SEO-training en hoe het je kan helpen je online aanwezigheid omhoog te stuwen, je concurrenten te overtreffen en uiteindelijk meer verkeer en omzet naar je bedrijf te leiden. Bereid je voor om je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen met lokale SEO training!

Neem contact met mij op!

Laatste lokale SEO nieuws

1. Begrip van lokale SEO

Lokale SEO verwijst naar de optimalisatie van jouw online aanwezigheid om beter gevonden te worden in lokale zoekresultaten. Het is een strategie die gericht is op het vergroten van de zichtbaarheid van jouw bedrijf voor potentiële klanten in jouw specifieke geografische locatie. Door lokale SEO toe te passen, kan je ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de lijst staat wanneer mensen zoeken naar producten of diensten in jouw omgeving.

Een goed begrip van lokale SEO is essentieel om het meeste uit jouw online aanwezigheid te halen. Het omvat verschillende technieken en tactieken, zoals het optimaliseren van jouw website, het beheren van jouw online beoordelingen en het opbouwen van lokale vermeldingen. Met lokale SEO-training kan je leren hoe je deze technieken kan toepassen op jouw bedrijf en jouw online zichtbaarheid kunt vergroten.

2. Waarom lokale SEO belangrijk is voor bedrijven

Lokale SEO is van cruciaal belang voor alle bedrijven, vooral voor diegenen die afhankelijk zijn van lokale klanten. Hier zijn een paar redenen waarom lokale SEO belangrijk is:

 • Verhoogde zichtbaarheid: Lokale SEO helpt jouw bedrijf om beter zichtbaar te worden in lokale zoekresultaten. Dit betekent dat wanneer mensen zoeken naar producten of diensten in jouw omgeving, jouw bedrijf hoog in de resultaten verschijnt.
 • Meer gericht verkeer: Door te optimaliseren voor lokale zoekwoorden, trekt u meer gericht verkeer aan. Dit betekent dat de mensen die jouw website bezoeken, waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft en meer geneigd zijn om klant te worden.
 • Meer klanten: Door beter zichtbaar te zijn en meer gericht verkeer aan te trekken, kan je meer klanten naar jouw bedrijf trekken. Dit betekent dat u jouw klantenbestand kunt vergroten en jouw omzet kunt verhogen.

Lokale SEO is een investering die zichzelf kan terugverdienen door het genereren van meer zichtbaarheid, verkeer en klanten voor jouw bedrijf.

3. Statistieken en trends in lokale SEO

Om het belang van lokale SEO verder te benadrukken, laten we eens kijken naar enkele statistieken en trends:

 • Volgens Google zoekt 46% van de zoekopdrachten naar lokale informatie.
 • 88% van de consumenten die op hun mobiele telefoon naar een lokaal bedrijf zoeken, bezoeken het bedrijf binnen 24 uur of minder.
 • Bedrijven die hun locatie op hun website en in online vermeldingen hebben vermeld, hebben 200% meer kans om gevonden te worden in lokale zoekopdrachten.
 • Volgens BrightLocal is 84% van de mensen evenveel vertrouwen in online beoordelingen als persoonlijke aanbevelingen.

Deze statistieken laten zien dat lokale SEO een grote impact kan hebben op jouw bedrijf en dat het de moeite waard is om in te investeren.

4. De basisprincipes van lokale SEO-optimalisatie

Om te beginnen met lokale SEO, moet je de basisprincipes begrijpen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van lokale SEO-optimalisatie:

 • Lokale zoekwoorden: Identificeer relevante zoekwoorden die mensen gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten in jouw omgeving. Gebruik deze zoekwoorden in jouw website-inhoud, metagegevens en andere relevante plaatsen.
 • NAP-informatie: Zorg ervoor dat jouw naam, adres en telefoonnummer (NAP) consistent zijn op jouw website, Google Mijn Bedrijf-profiel en andere online vermeldingen. Consistente NAP-informatie helpt zoekmachines om jouw bedrijfsgegevens nauwkeurig weer te geven.
 • Lokale inkomende links: Verkrijg inkomende links van andere relevante lokale websites. Dit kan jouw geloofwaardigheid vergroten en jouw positie in lokale zoekresultaten verbeteren.

Door deze basisprincipes van lokale SEO-optimalisatie toe te passen, kan je een sterke basis leggen voor jouw lokale SEO-strategie.

5. Zoekwoordanalyse voor lokale SEO uitvoeren

Een essentieel onderdeel van lokale SEO is het uitvoeren van zoekwoordanalyse. Dit proces helpt u bij het identificeren van de meest relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf en jouw locatie. Hier zijn enkele stappen om zoekwoordanalyse voor lokale SEO uit te voeren:

 • Brainstorming: Maak een lijst van mogelijke zoekwoorden die mensen zouden gebruiken bij het zoeken naar jouw producten of diensten in jouw omgeving.
 • Zoekwoordonderzoekstools: Gebruik zoekwoordonderzoekstools zoals Google Zoekwoordplanner, Ubersuggest of SEMrush om meer ideeën en zoekvolumegegevens te krijgen voor jouw zoekwoorden.
 • Concurrentieanalyse: Analyseer de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken en identificeer mogelijkheden om jouw eigen zoekwoorden te onderscheiden.
 • Long-tail zoekwoorden: Overweeg het opnemen van long-tail zoekwoorden, die specifieker zijn en minder concurrentie hebben.

Door grondig zoekwoordanalyse uit te voeren, kan je de meest relevante zoekwoorden identificeren en jouw website optimaliseren om beter te scoren in lokale zoekresultaten.

6. Jouw website optimaliseren voor lokale zoekresultaten

Het optimaliseren van jouw website is een essentieel onderdeel van lokale SEO. Hier zijn enkele belangrijke stappen om jouw website te optimaliseren voor lokale zoekresultaten:

 • Title tags en meta descriptions: Optimaliseer jouw title tags en meta descriptions met relevante lokale zoekwoorden om zoekmachines te helpen begrijpen waar jouw pagina’s over gaan.
 • URL-structuur: Gebruik beschrijvende URL’s met relevante zoekwoorden om jouw pagina’s beter te laten ranken in lokale zoekresultaten.
 • Content-optimalisatie: Schrijf kwalitatieve en relevante content die lokale zoekwoorden bevat. Zorg ervoor dat jouw content waarde biedt aan jouw doelgroep en helpt bij het beantwoorden van hun vragen.
 • Afbeeldingsoptimalisatie: Gebruik relevante alt-tekst en bestandsnamen voor jouw afbeeldingen om ze beter te laten ranken in lokale zoekresultaten.
 • Mobile-first: Zorg ervoor dat jouw website mobielvriendelijk is, omdat steeds meer mensen op hun mobiele apparaten zoeken naar lokale informatie.

Door jouw website te optimaliseren voor lokale zoekresultaten, kan je de zichtbaarheid van jouw bedrijf vergroten en meer verkeer aantrekken.

7. Een Google Mijn Bedrijf-profiel maken en optimaliseren

Een van de belangrijkste stappen in lokale SEO is het maken en optimaliseren van jouw Google Mijn Bedrijf-profiel. Hiermee kan je jouw bedrijf weergeven op Google Maps en in lokale zoekresultaten. Volg deze stappen om een Google Mijn Bedrijf-profiel te maken en optimaliseren:

 • Claim jouw bedrijf: Zoek en claim jouw bedrijf op Google Mijn Bedrijf. Zorg ervoor dat jouw NAP-informatie correct en consistent is.
 • Categorieën selecteren: Kies relevante categorieën voor jouw bedrijf om zoekmachines te helpen begrijpen wat voor soort producten of diensten u aanbiedt.
 • Bedrijfsinformatie: Vul alle relevante informatie in, zoals jouw openingstijden, website, telefoonnummer en beschrijving van jouw bedrijf.
 • Foto’s toevoegen: Voeg aantrekkelijke foto’s toe van jouw bedrijf, producten of diensten om de interesse van potentiële klanten te wekken.
 • Beoordelingen beheren: Monitor jouw online beoordelingen en reageer op ze om jouw reputatie te beheren.

Door jouw Google Mijn Bedrijf-profiel te optimaliseren, kan je de zichtbaarheid van jouw bedrijf vergroten en jouw kansen vergroten om gekozen te worden door potentiële klanten.

8. Lokale vermeldingen en bedrijvengidsen opbouwen

Het opbouwen van lokale vermeldingen en bedrijvengidsen is een belangrijk onderdeel van lokale SEO. Hier zijn enkele stappen om lokale vermeldingen op te bouwen:

 • Zoek lokale bedrijvengidsen: Zoek naar relevante lokale bedrijvengidsen waar u jouw bedrijf kunt vermelden. Denk aan websites zoals Yelp, TripAdvisor en YellowPages.
 • Consistente NAP-informatie: Zorg ervoor dat jouw NAP-informatie consistent is op al jouw vermeldingen. Dit helpt zoekmachines jouw bedrijfsgegevens nauwkeurig te begrijpen.\
 • Vul alle relevante informatie in: Vul alle relevante informatie in op elke bedrijvengids, inclusief jouw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website en beschrijving.
 • Monitor jouw vermeldingen: Controleer regelmatig jouw vermeldingen op updates en beoordelingen. Reageer op eventuele feedback om jouw reputatie te beheren.

Door lokale vermeldingen en bedrijvengidsen op te bouwen, kan je jouw online zichtbaarheid vergroten en jouw kansen vergroten om gevonden te worden door potentiële klanten.

9. Online beoordelingen en reputatiemanagement voor lokale SEO

Online beoordelingen en reputatiemanagement spelen een cruciale rol in lokale SEO. Potentiële klanten vertrouwen op de ervaringen van andere mensen om te bepalen of ze jouw bedrijf willen bezoeken of zaken met u willen doen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van online beoordelingen en reputatiemanagement voor lokale SEO:

 • Actief verzamelen van beoordelingen: Moedig jouw tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp, TripAdvisor en andere relevante beoordelingswebsites. Dit kan worden gedaan door het versturen van follow-up e-mails na aankopen of het bieden van incentives, zoals kortingen of loyaliteitspunten.
 • Reageren op beoordelingen: Neem de tijd om te reageren op zowel positieve als negatieve beoordelingen. Bedank degenen die positieve feedback geven en bied oplossingen en excuses aan degenen die negatieve ervaringen hebben gehad. Dit toont jouw betrokkenheid bij het oplossen van problemen en het opbouwen van een goede reputatie.
 • Monitoring van online vermeldingen: Houd jouw online vermeldingen in de gaten op verschillende platforms om op de hoogte te blijven van nieuwe beoordelingen. Gebruik tools zoals Google Alerts of specifieke sociale luisterhulpmiddelen om meldingen te ontvangen wanneer jouw bedrijfsnaam wordt genoemd. Dit stelt u in staat om snel te reageren en jouw reputatie actief te beheren.
 • Positieve beoordelingen benutten: Maak gebruik van positieve beoordelingen door ze op jouw website of sociale media te delen. Dit kan het vertrouwen van potentiële klanten vergroten en hen aanmoedigen om voor jouw bedrijf te kiezen.
 • Omgaan met negatieve beoordelingen: Als u een negatieve beoordeling ontvangt, reageer dan beleefd en professioneel. Bied oprechte verontschuldigingen aan en probeer een oplossing aan te bieden om het probleem recht te zetten. Dit laat zien dat u waarde hecht aan klanttevredenheid en bereid bent om problemen aan te pakken.

Een sterk reputatiemanagement en positieve online beoordelingen dragen bij aan de geloofwaardigheid en het vertrouwen in jouw bedrijf, waardoor jouw lokale SEO-resultaten kunnen verbeteren.

10. Het meten en volgen van het succes van lokale SEO

Het meten en volgen van het succes van jouw lokale SEO-inspanningen is essentieel om te begrijpen hoe goed jouw strategie presteert en waar er ruimte is voor verbetering. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het meten en volgen van het succes van lokale SEO:

 • Ranking in lokale zoekresultaten: Controleer regelmatig jouw posities in lokale zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Houd bij welke zoekwoorden goed presteren en welke mogelijk verbetering nodig hebben.
 • Websiteverkeer: Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer naar jouw website te volgen. Let specifiek op het organische verkeer dat afkomstig is van lokale zoekopdrachten. Analyseer welke pagina’s en zoekwoorden het meeste verkeer genereren en identificeer kansen om jouw inhoud verder te optimaliseren.
 • Conversies en doelen: Stel conversiepunten en doelen in op jouw website, zoals het invullen van een contactformulier, het maken van een aankoop of het bellen van jouw bedrijf. Monitor het aantal conversies dat afkomstig is van lokale SEO en identificeer gebieden waar u jouw conversiepercentage kunt verbeteren.
 • Google Mijn Bedrijf-statistieken: Volg de statistieken en inzichten die beschikbaar zijn in jouw Google Mijn Bedrijf-dashboard. Dit omvat informatie zoals het aantal weergaven, zoekopdrachten, telefoontjes en routebeschrijvingen naar jouw bedrijf. Analyseer deze gegevens om te begrijpen hoe jouw vermelding presteert en om eventuele trends of kansen te identificeren.
 • Verwijzingsverkeer: Houd ook het verwijzingsverkeer bij dat afkomstig is van andere lokale websites, bedrijvengidsen of online vermeldingen. Dit kan u inzicht geven in welke externe bronnen goed presteren en waardevol verkeer naar jouw website brengen.
 • Telefoongesprekken: Als telefoontjes een belangrijke conversiedoelstelling voor jouw bedrijf zijn, kan je gebruikmaken van call tracking-software om het aantal oproepen te meten dat voortkomt uit lokale SEO. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van jouw inspanningen bij het genereren van telefonische leads te beoordelen.
 • Door regelmatig de prestaties van jouw lokale SEO te meten en te volgen, kan je inzicht krijgen in welke strategieën effectief zijn en waar u eventueel aanpassingen moet doen om betere resultaten te behalen.

11. Lokale SEO-training en bronnen

Als u jouw kennis en vaardigheden op het gebied van lokale SEO wilt vergroten, zijn er verschillende trainingen en bronnen beschikbaar. Hier zijn enkele suggesties om u op weg te helpen:

 • Online cursussen: Er zijn verschillende platforms en websites die online cursussen aanbieden over lokale SEO. Enkele populaire opties zijn Udemy, Moz Academy en HubSpot Academy. Deze cursussen bieden uitgebreide training en begeleiding over verschillende aspecten van lokale SEO.
 • Webinars en workshops: Veel marketing- en SEO-experts organiseren webinars en workshops over lokale SEO. Houd een oogje in het zeil voor evenementen en webinars in jouw branche en volg ze om waardevolle inzichten en praktische tips te krijgen.
 • Blogs en bronnen: Volg populaire SEO-blogs zoals Moz, Search Engine Journal en Search Engine Land. Deze blogs bieden regelmatig updates, handleidingen en diepgaande artikelen over lokale SEO en digitale marketing in het algemeen.
 • Online gemeenschappen: Sluit u aan bij online gemeenschappen en forums waar u kunt communiceren met andere professionals in het veld en vragen kunt stellen over lokale SEO. Enkele populaire gemeenschappen zijn de Local Search Forum en de SEO subreddit. Deze platforms bieden een schat aan informatie, discussies en ondersteuning.
 • Case studies en succesverhalen: Lees case studies en succesverhalen van bedrijven die hebben geprofiteerd van lokale SEO. Dit geeft u inzicht in de praktische toepassing van lokale SEO-strategieën en kan u inspireren bij het ontwikkelen van jouw eigen aanpak. U kunt deze vinden op websites zoals Moz, SEMrush en BrightLocal.
 • Google-documentatie: Google biedt uitgebreide documentatie en richtlijnen over lokale SEO. Raadpleeg de Google Mijn Bedrijf Help-pagina, het Search Quality Rating Program van Google en het Google Webmasters Help Center voor gedetailleerde informatie over lokale SEO en het optimaliseren van jouw online aanwezigheid voor Google-zoekresultaten.
 • Lokale marketingexperts raadplegen: Als u behoefte heeft aan persoonlijk advies en begeleiding, kan je overwegen om een lokale marketingexpert of een SEO-consultant in te schakelen. Deze professionals hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van lokale SEO en kunnen u helpen bij het ontwikkelen en implementeren van een effectieve strategie voor jouw bedrijf.

Door gebruik te maken van deze lokale SEO-training en bronnen kan je jouw kennis vergroten, op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en best practices leren om jouw lokale SEO-inspanningen te verbeteren.

 1. Het inhuren van een lokaal SEO-bureau versus zelf doen

Bij het implementeren van lokale SEO heeft u de keuze om het zelf te doen of een lokaal SEO-bureau in te huren. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het nemen van deze beslissing:

 • Expertise en ervaring: Een lokaal SEO-bureau heeft meestal een team van experts met uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van lokale SEO. Ze zijn bekend met de beste praktijken, trends en technieken om jouw online aanwezigheid te optimaliseren. Als u niet veel ervaring heeft met lokale SEO, kan het inhuren van een bureau u helpen om sneller resultaten te behalen en mogelijke fouten te voorkomen.
 • Tijdsbesteding: Het implementeren van lokale SEO kan tijdrovend zijn, vooral als u ook andere taken en verantwoordelijkheden heeft binnen jouw bedrijf. Het inhuren van een lokaal SEO-bureau stelt u in staat om de verantwoordelijkheid voor jouw SEO-strategie uit handen te geven, zodat u zich kunt concentreren op andere belangrijke aspecten van jouw bedrijf.
 • Budget: Het inhuren van een lokaal SEO-bureau brengt kosten met zich mee. Het is belangrijk om jouw budget te overwegen en te bepalen of het rendabel is om een bureau in te schakelen in vergelijking met de verwachte voordelen en resultaten. U kunt ook overwegen om een hybride aanpak te gebruiken
 • Hybride aanpak: U kunt ook een hybride aanpak overwegen, waarbij u bepaalde aspecten van lokale SEO zelf doet en andere taken uitbesteedt aan een lokaal SEO-bureau. Bijvoorbeeld, u kunt ervoor kiezen om de zoekwoordanalyse en contentoptimalisatie zelf te doen, terwijl u het beheer van jouw Google Mijn Bedrijf-profiel en het opbouwen van lokale vermeldingen aan het bureau overlaat. Dit kan helpen om de kosten te beheersen en toch te profiteren van de expertise van professionals.
 • Mogelijkheid voor educatie: Als je ervoor kiest om het zelf te doen, heeft u de mogelijkheid om uzelf te onderwijzen en jouw kennis op te bouwen. Dit kan waardevol zijn op de lange termijn, omdat u zelf in staat zult zijn om jouw lokale SEO-strategie te beheren en aan te passen naarmate jouw bedrijf groeit.
 • Controle en betrokkenheid: Als je besluit om het zelf te doen, behoudt u volledige controle over jouw strategie en implementatie. U kunt nauwlettend betrokken zijn bij alle aspecten van jouw online aanwezigheid en directe aanpassingen maken wanneer dat nodig is.
 • Monitoring en aanpassing: Ongeacht of u het zelf doet of een bureau inhuurt, is het belangrijk om jouw lokale SEO-inspanningen voortdurend te monitoren en aan te passen. Dit omvat het analyseren van statistieken, het volgen van trends en het optimaliseren van jouw strategie op basis van de resultaten. Zorg ervoor dat je toegewijd bent aan het regelmatig bijwerken en verbeteren van jouw vermelding, ongeacht wie de taken uitvoert.

Over het algemeen hangt de beslissing om een freelance SEO specialist in te huren versus zelf doen af van jouw specifieke behoeften, beschikbare middelen en expertise. Zorg ervoor dat u de voor- en nadelen afweegt voordat u een definitieve beslissing neemt.