Lokale SEO mythes ontkracht

lokale seo mythes

Laten we eerlijk zijn, lokale zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een onderwerp dat nogal snel verkeerd begrepen wordt door veel mensen. Dit is voornamelijk vanwege verouderde informatie en veelvoorkomende mythen die de ronde blijven doen. Het is belangrijk deze misvattingen te herkennen en aan te pakken, zodat je bedrijf niet achterblijft in de race naar online zichtbaarheid.

Lokale SEO mythes ontkracht

Een van de grootste misverstanden is dat lokale SEO niet belangrijk is. Er is een gedachte dat Google en andere zoekmachines automatisch zullen weten waar je bedrijf zich bevindt en dat het niet nodig is om actie te ondernemen. Maar zelfs met technologie die zo geavanceerd is, hebben zoekmachines ook hun beperkingen. Ze hebben hulp nodig om te begrijpen welke bedrijven relevant zijn voor lokale zoekopdrachten. Daarom is lokale SEO cruciaal, het helpt bedrijven om te trappen in de juiste richting.
Enkele van de meest voorkomende misvattingen over lokale SEO zijn:

  • Lokale SEO is niet belangrijk: Dit is een grote fout. Zoekmachines hebben hulp nodig om te begrijpen welke bedrijven relevant zijn voor lokale zoekopdrachten. Zonder lokale SEO, kan je bedrijf onzichtbaar blijven voor potentiële klanten in jouw omgeving.
  • Google weet automatisch waar mijn bedrijf zich bevindt: Hoewel technologie geavanceerd is, heeft het nog steeds beperkingen. Je moet actie ondernemen en investeren in lokale SEO om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf opvalt bij relevante, lokaal gerichte zoekopdrachten.
  • Ik heb geen website nodig voor lokale SEO: Dit is absoluut niet waar. Een website die goed geoptimaliseerd is met relevante trefwoorden en locatie-informatie kan aanzienlijk bijdragen aan betere prestaties in de zoekresultaten.
  • Mijn bedrijfsvermelding op Google Mijn Bedrijf is voldoende: Hoewel dit nuttig is, zal het alleen je online zichtbaarheid tot op zekere hoogte verbeteren. Het optimaliseren van andere aspecten zoals backlinks naar je site en recensies kunnen ook helpen bij het verhogen van jouw ranking.

Het herkennen en aanpakken van deze misvattingen kan een lange weg gaan in het verbeteren van de online zichtbaarheid van jouw bedrijf door middel van effectieve lokale zoekmachineoptimalisatie.

Het idee dat lokale SEO niet belangrijk is

Laten we eerlijk zijn. Er zijn nog steeds bedrijven die denken dat lokale SEO niet cruciaal is voor hun bedrijfsgroei. Ze zijn onder de indruk dat deze methode van optimalisatie alleen relevant is voor kleine, op het midden- en kleinbedrijf (MKB) gerichte bedrijven. Ze verwaarlozen het potentieel dat lokaal gerichte zichtbaarheid hen kan bieden, vooral als hun bedrijf klanten uit een specifiek geografisch gebied bedient.

Dit is een ernstige vergissing. Lokale SEO is niet alleen voor kleine bedrijven. Zelfs grote bedrijven met meerdere locaties kunnen profiteren van lokale SEO-strategieën. Elke onderneming die diensten aanbiedt in een bepaald gebied of fysieke winkels heeft, kan zijn zichtbaarheid, websiteverkeer en potentiële omzet verhogen door de nodige stappen te nemen om lokaal door zoekmachines gevonden te worden.

De misvatting dat zoekwoorden niet van belang zijn voor lokale SEO

Het is een gangbare mythe dat zoekwoorden geen grote rol spelen in de lokale zoekmachineoptimalisatie. Velen lichten dit standpunt toe door te argumenteren dat Google’s algoritmen zo geavanceerd zijn geworden dat ze de zin en nuance van de inhoud kunnen begrijpen zonder zich te hoeven baseren op specifieke zoekwoorden. Dit kan ertoe leiden dat ondernemers en marketeers minder aandacht besteden aan zoekwoordstrategie en onderzoek bij het uitvoeren van hun lokale SEO-campagnes.

Echter, zoekwoorden zijn nog steeds een cruciaal aspect van lokale SEO. Wanneer een persoon zoekt naar een lokale dienst of bedrijf, zou bijvoorbeeld ‘loodgieter in Amsterdam’ een veelvoorkomend zoekwoord zijn. Zonder het plaatsen van dit zoekwoord in strategische gebieden van een website, kan het moeilijk zijn voor zoekmachines om te bepalen of een site relevant is voor die specifieke zoekopdracht. Ondanks de ontwikkelingen in het algoritme heeft zoekwoord-geoptimaliseerde content aanzienlijke invloed op de positie in zoekmachine ranglijsten, en het is dus nog steeds een belangrijke focus voor lokale SEO.

Geloof je dat je maar één locatiepagina nodig hebt?

Een veelgehoorde misvatting is dat voor lokale zoekmachineoptimalisatie (SEO) één locatiepagina volstaat. Begrijpelijk, maar niet waar. In de wereld van lokale SEO zou je de Google algoritmes kunnen zien als veeleisende potentiële klanten. Ze willen het meest relevante resultaat leveren op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Dus als je bedrijf actief is in meerdere regio’s of steden, dan willen ze van elke locatie een aparte pagina zien.

Het louter toevoegen van adressen of postcodes aan je site zal niet voldoen. Google algoritmes houden van diepgaande informatie die bewijst dat je bedrijf inderdaad actief is in die specifieke locatie. Denk aan lokaal relevante content, contactgegevens, getuigenissen van lokale klanten, gebeurtenissen enzovoort. Zo weet je zeker dat je de nodige ruimte beslaat om jouw publiek te vinden, waar ze ook zijn.

Heb ik echt maar één locatiepagina nodig voor mijn website?

Nee, dat is een veelvoorkomende misvatting. Afhankelijk van de omvang en het bereik van mijn bedrijf, kan het nuttig zijn om meerdere locatiepagina’s te hebben.

Is lokale SEO echt belangrijk?

Ja, lokale SEO is zeer belangrijk. Het helpt mijn bedrijf zichtbaarder te zijn voor lokale klanten, wat kan leiden tot meer verkeer en omzet.

Zijn zoekwoorden belangrijk voor lokale SEO?

Ja, zoekwoorden zijn cruciaal voor lokale SEO. Ze helpen zoekmachines te begrijpen waar mijn inhoud over gaat, waardoor mijn website beter gerangschikt kan worden in de zoekresultaten.

Is het hebben van meerdere locatiepagina’s nadelig voor mijn SEO?

Nee, het hebben van meerdere locatiepagina’s is niet nadelig voor mijn SEO. In feite kan het helpen mijn SEO te verbeteren door mijn zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten te vergroten.

Wat moet ik op mijn locatiepagina’s plaatsen?

Ik moet informatie over mijn bedrijf plaatsen, zoals mijn adres, openingstijden, contactgegevens en een beschrijving van mijn diensten. Het kan ook nuttig zijn om beoordelingen van klanten en foto’s van mijn locatie op te nemen.

Hoeveel locatiepagina’s moet ik hebben?

Het aantal locatiepagina’s dat ik nodig heb, hangt af van het aantal locaties dat mijn bedrijf heeft. Als ik een bedrijf met meerdere vestigingen heb, kan het nuttig zijn om voor elke vestiging een aparte locatiepagina te hebben.

Hoe kan ik mijn locatiepagina’s optimaliseren voor lokale SEO?

Ik kan mijn locatiepagina’s optimaliseren voor lokale SEO door relevante zoekwoorden op te nemen, mijn NAP-gegevens (naam, adres, telefoonnummer) consistent te houden en klantbeoordelingen en -recensies op te nemen.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.