Technische SEO: Hoe werkt gestructureerde data?

Gestructureerde data is een belangrijk component van technische SEO. Het niet- of verkeerd implementeren van gestructureerde data is een gemiste kans op vertoningen op de zoekresultatenpagina en een hogere click through rate. Bij de implementatie van gestructureerde data, zoals broodkruimels of een FAQ zien we regelmatig fouten voorbijkomen die van invloed kunnen zijn op de zoekmachine optimalisatie. Om die reden leggen we graag uit wat gestructureerde data is en hoe het werkt.
Wat is gestructureerde data?
Gestructureerde data is data wat door middel van een stukje code (opmaak vorm) in staat is om te communiceren met Google. Men kan op deze manier specifieke informatie doorgeven aan Google, zoals ingrediënten van een product, social media links of review scores. Deze gestructureerde data wordt in JSON (gegevensformaat, onder andere gebruikt bij het bouwen van websites) geplaatst. Dit alleen is echter niet voldoende. Wanneer je gebruik wilt maken van gestructureerde data dan is het van belang dat de specifieke elementen zowel in JSON als in de HTML van de webpagina voorkomen. Zodra de gestructureerde data op de webpagina herkend wordt, zal Google de content op deze pagina veel beter kunnen begrijpen.
Voorbeelden van gestructureerde data
Schema.org is een website waarop veel informatie te vinden is omtrent verschillende opmaak vormen voor gestructureerde data. Deze website telt honderden verschillende soorten opmaakregels. Welke van deze regels daadwerkelijk belangrijk zijn om te implementeren verschilt per website. Ook zal dit mede afhankelijk zijn van het type content en de intentie achter de webpagina. De website gebruik ik als SEO freelancer regelmatig.
Gestructureerde data en On Page SEO
Gestructureerde data op de webpagina zelf helpt niet alleen Google bij het begrijpen van je webpagina, maar het helpt ook de bezoeker bij het vinden van waar zij naar op zoek is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn broodkruimels, die het voor de gebruiker makkelijker maken om door de website te navigeren. Google herkent de broodkruimels, mits correct geïmplementeerd, en gebruikt deze vervolgens om de hiërarchische structuur van de website beter te snappen.
Een aantal andere voorbeelden van OnPage SEO zijn:
- blog;
- FAQ (veelgestelde vragen);
- review.
Gestructureerde data en Off Page SEO (zoekresultaten pagina)
In het geval van gestructureerde data in combinatie met Off Page SEO, kijken we naar elementen die mogelijk zichtbaar zijn op de Google zoekresultaten pagina.
Een voorbeeld hiervan is de recepten snippet die onder andere informatie geeft over bereidingstijden, voedingswaarden en waarderingen van reviewers. Google kan dankzij deze gestructureerde data het recept beter begrijpen en deze snel en overzichtelijk aanbieden aan de zoeker.
Andere voorbeelden van gestructureerde data op de zoekresultatenpagina zijn:
- Artikel (Voor nieuws, blogs en sport artikelen).
- Broodkruimels (Om de hiërarchische website structuur inzichtelijk te maken).
- FAQ (een lijst met vragen en antwoorden die op de zoekresultatenpagina wordt vertoond).
De voordelen van gestructureerde data
Makkelijker herkenbaar voor Google
Gestructureerde data zorgt ervoor dat Google de webpagina beter begrijpt. Dit is belangrijk, omdat je website op die manier mogelijk een stuk relevanter wordt voor potentiële bezoekers.
Je valt sneller op
Een ander bijkomend voordeel is dat gestructureerde data met de juiste opmaak, ervoor kan zorgen dat je webpagina meer opvalt in de zoekresultaten pagina. Een pagina, met recepten over aardappelgerechten, zal door middel van zo’n snippet sneller worden gezien door zoekers dan een reguliere link die verder beneden op de resultatenpagina staat.
Gestructureerde data plaatsen
Gesteld dat we een FAQ toe willen voegen aan een pagina, dan moet deze zowel toegevoegd worden in de JSON als in de HTML. Hierbij is het van belang dat de informatie in beide bestanden exact overeenkomt. Houd er bij de implementatie van gestructureerde data te allen tijde rekening mee dat de data matcht met de content op de pagina. Alleen dan zal Google de gestructureerde data herkennen en potentieel de FAQ laten zien op de Google resultatenpagina. Een handig weetje over de FAQ: de google resultatenpagina laat alleen de eerste twee vragen uit je FAQ zien, dus plaats de meest belangrijke vragen altijd bovenaan.
Hoewel Google meerdere formats accepteert voor het annoteren van gestructureerde data wordt JSON-LD gemarkeerd als aanbevolen. Bij het plaatsen van de gestructureerde data zijn er verplichte eigenschappen en optionele eigenschappen om in te vullen. Nadat die zijn ingevuld is het verstandig om te controleren of je voldoet aan de guidelines van Google en kan je door middel van de Rich results Test je code valideren. Tot slot kan je de pagina’s met deze gestructureerde data inspecteren met de URL-inspectietool om te testen hoe Google de pagina ziet. Let er hierbij op dat deze webpagina’s niet geblokkeerd worden door robots.txt of door een ‘noindex’ tag.
Dit artikel is geschreven door Up Agency, een SEO-bureau uit Rotterdam.

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround
Recente reacties