
SEO voor beginners, de ultieme handleiding
Als SEO specialist ben ik mij uitermate bewust van de belangen die SEO voor je bedrijf te bieden heeft. Ik heb in de afgelopen jaren verhalen gehoord en gezien van bedrijven die failliet zijn gegaan door een gebrek aan resultaat met hun SEO werkzaamheden. Tijdens mijn carrière ben ik altijd op zoek geweest naar de beste nieuws artikelen over SEO. Wat mij opvalt is dat er veel artikelen voor SEO guides for beginners zijn in het Engels. Een echt goede uitgebreide SEO voor beginners handleiding ben ik echter nog niet tegengekomen. Daarom heb ik besloten hier mijn eigen versie van de ultieme handleiding SEO voor beginners te delen.
Wat is SEO?
SEO (Search Engine Optimization) omvat alles wat je doet om meer verkeer te genereren via de organische resultaten in Google.
Inhoudsopgave
1. Hoe werken de zoekmachines en wat heb je eraan?
2. SEO Basisprincipes
1. Hoe werken de zoekmachines en wat heb je eraan?
Zoekmachines werken door het web te crawlen met behulp van bots die spiders worden genoemd. Deze crawlers volgen effectief links van pagina naar pagina om nieuwe inhoud te vinden die aan de zoekindex kan worden toegevoegd. Wanneer je een zoekmachine gebruikt, worden relevante resultaten uit de index gehaald en gerangschikt met behulp van een algoritme. Dat klinkt misschien ingewikkeld en dat is het ook. Maar als je hoger in zoekmachines wil scoren om meer verkeer naar jouw website te krijgen, moet je een basiskennis hebben van hoe zoekmachines inhoud vinden, indexeren en rangschikken.
Doormiddel van deze gids hoop ik je de basics van SEO te leren.
1.1 Basisprincipes van zoekmachines
Voordat ik in deze SEO voor beginners handleiding begin met de technische aspecten, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat zoekmachines eigenlijk zijn, waarom ze bestaan en waarom dit van belang is.
Wat zijn zoekmachines?
Zoekmachines zijn websites die inhoud vinden op basis van de zoekopdracht van een gebruiker en deze inhoud vervolgens rangschikken. Elke zoekmachine bestaat uit twee hoofdonderdelen:
- Zoek index: Een digitale bibliotheek met informatie over webpagina’s.
- Zoekalgoritme(n): Computerprogramma(‘s) die overeenkomende resultaten rangschikken uit de zoekindex.
Voorbeelden van populaire zoekmachines zijn Google, Bing en DuckDuckGo.
Wat is het doel van zoekmachines?
Elke zoekmachine streeft ernaar gebruikers de beste, meest relevante resultaten te bieden. Zo verkrijgen of behouden ze marktaandeel, althans zo zou het moeten werken.
Hoe verdienen zoekmachines geld?
Zoekmachines hebben twee soorten zoekresultaten:
- Organische resultaten uit de zoekindex. Je kunt niet betalen om hier te zijn.
- Betaalde resultaten van adverteerders. Je kunt betalen om hier te zijn.
Elke keer dat iemand op een betaald zoekresultaat klikt, betaalt de adverteerder de zoekmachine. Dit staat bekend als pay-per-click (PPC) reclame. Daarom is marktaandeel belangrijk. Meer gebruikers betekent meer advertentieklikken en meer inkomsten.
Waarom zou het je iets kunnen schelen hoe zoekmachines werken?
Als je begrijpt hoe zoekmachines inhoud vinden, indexeren en rangschikken, kan je jouw website laten ranken in organische zoekresultaten voor relevante en populaire zoekwoorden. Zodra je hoog scoort voor deze zoekopdrachten, krijg je meer klikken en organisch verkeer naar jouw website.
Wat is de populairste zoekmachine?
Dit is geen verrassing: Google is veruit de grootste met een marktaandeel van 92%. Google is de zoekmachine waar de meeste SEO professionals en website eigenaren zich op richten, omdat het de potentie heeft om meer bezoekers naar hun website te trekken dan welke andere zoekmachine dan ook.
1.2 Hoe zoekmachines hun index opbouwen
De meeste zoekmachines zoals Google en Bing hebben biljoenen pagina’s in hun zoekindexen. Dus voordat we het hebben over rangschikkingsalgoritmen, laten we dieper ingaan op de mechanismen die worden gebruikt om een webindex te bouwen en te onderhouden. In deze afbeelding van Google zie je hoe het grofweg te werk gaat.
Laten we dit stap voor stap opsplitsen:
- URL’s
- Crawlen
- Verwerken en weergeven
- Indexeren
Stap 1. URL’s
Alles begint met een bekende lijst met URL’s. Google ontdekt deze op verschillende manieren, maar de drie meest voorkomende zijn:
Door backlinks
Google heeft al een index met biljoenen webpagina’s. Als iemand een link naar een van jouw pagina’s vanaf een van die webpagina’s toevoegt, kunnen ze deze daar vinden.
Door sitemaps
Sitemaps bevatten alle belangrijke pagina’s op jouw website. Als je deze sitemap bij Google indient, kan dit hen helpen jouw website sneller te ontdekken.
Van URL inzendingen
Google staat ook het indienen van individuele URL’s toe via Google Search Console.
Stap 2. Crawlen
Bij crawlen bezoekt en downloadt een computerbot, de gevonden pagina’s. Houd er rekening mee dat Google pagina’s niet altijd crawlt in de volgorde waarin ze ze ontdekken. Google zet URL’s in de wachtrij voor crawlen op basis van een aantal factoren, waaronder:
- de PageRank van de URL
- hoe vaak de URL verandert
- of het nieuw is of niet
Dit is belangrijk omdat het betekent dat zoekmachines sommige van jouw pagina’s eerder kan crawlen en indexeren dan andere. Als je een grote website hebt, kan het even duren voordat zoekmachines deze volledig heeft gecrawld.
1.3 Hoe zoekmachines pagina's rangschikken
Het ontdekken, crawlen en indexeren van inhoud is slechts het eerste deel van de puzzel. Zoekmachines hebben ook een manier nodig om overeenkomende resultaten te rangschikken wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert. Dit is het werk van algoritmen van zoekmachines.
Elke zoekmachine heeft unieke algoritmen voor het rangschikken van webpagina’s. Maar aangezien Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is (althans in de westerse wereld), zal ik me daarop concentreren in de rest van deze handleiding.
Google heeft meer dan 200+ ranking factoren. Niemand weet wat al deze rangking factoren zijn, maar we weten wel wat de belangrijkste zijn.
In dit hoofdstuk gaan we een aantal van de belangrijkste factoren bespreken.
- backlinks
- Relevantie
- Versheid
- Actuele autoriteit
- Paginasnelheid
- Mobielvriendelijkheid
backlinks
Backlinks zijn een van de belangrijkste rankingfactoren van Google. Andrey Lipattsev, Search Quality Senior Strategist bij Google, bevestigde dit tijdens een live webinar in 2016. Toen hem werd gevraagd naar de twee belangrijkste ranking factoren, was zijn antwoord simpel: inhoud en links.
Links zijn een belangrijke ranking factoren in Google sinds 1997 toen ze PageRank introduceerden, een formule om de waarde van een webpagina te beoordelen op basis van de hoeveelheid en kwaliteit van de backlinks die ernaar verwijzen.
Toen we meer dan een miljard pagina’s analyseerden, vonden we een duidelijke correlatie tussen het aantal websites dat naar een pagina linkt en de hoeveelheid organisch verkeer dat het van Google krijgt. Het gaat echter niet alleen om kwantiteit, omdat niet alle backlinks gelijk zijn. Het is perfect mogelijk dat een pagina met een paar backlinks van hoge kwaliteit een pagina met veel backlinks van lagere kwaliteit overtreft.
Er zijn zes belangrijke kenmerken van een goede backlink. Laten we eens kijken naar misschien wel de twee belangrijkste: autoriteit en relevantie.
Link autoriteit
Backlinks van gezaghebbende pagina’s en websites hebben meestal de meeste invloed op de rankings. Hoe definieer je gezag? In de context van SEO zijn gezaghebbende pagina’s en websites pagina’s met veel backlinks of ‘stemmen’. Hierbij kan je denken aan de domain rating van Ahrefs, of de Domain Authority van MOZ.
In Ahrefs hebben we twee statistieken voor het schatten van de relatieve autoriteit van websites en pagina’s:
Relevantie van links
Links van relevante websites en webpagina’s zijn meestal het meest waardevol. Google praat over relevantie in de context van het rangschikken van nuttige pagina’s op hun pagina over hoe zoeken werkt. Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is. Als je je afvraagt waarom relevantie ertoe doet, denk dan eens na over hoe dingen in de echte wereld werken. Je zou waarschijnlijk het advies van jouw chefkok vertrouwen wanneer je op zoek bent naar het beste Italiaanse restaurant boven het advies van jouw dierenarts. Maar als je op zoek gaat naar aanbevelingen voor hondenvoer, is het weer andersom.
Relevantie van pagina
Google heeft veel manieren om paginarelevantie te bepalen. Op het meest basale niveau zoekt het naar pagina’s die dezelfde trefwoorden bevatten als de zoekopdracht. Maar relevantie gaat veel verder dan het matchen van zoekwoorden. Google gebruikt ook interactiegegevens om te beoordelen of zoekresultaten relevant zijn voor zoekopdrachten. Met andere woorden, vinden gebruikers de pagina nuttig?
Dit is gedeeltelijk de reden waarom alle topresultaten voor de Engelse term “apple” over het technologiebedrijf gaan, niet over het fruit. Google weet uit interactiegegevens dat de meeste zoekers op zoek zijn naar informatie over de eerste, niet over de laatste. Interactiegegevens zijn echter verre van de enige manier waarop Google dit doet.
Google heeft in veel technologieën geïnvesteerd om de relaties tussen entiteiten zoals mensen, plaatsen en dingen te helpen begrijpen. De Knowledge Graph is een van deze technologieën, die in wezen een enorme kennisbank is van entiteiten en de relaties daartussen. Zowel appel (fruit) als Apple (technologiebedrijf) zijn entiteiten in de Knowledge Graph.
Google gebruikt de relaties tussen entiteiten om de paginarelevantie beter te begrijpen. Een passend resultaat voor ‘apple’ dat over sinaasappels en bananen gaat, gaat duidelijk over het fruit. Maar een die spreekt over iPhone, iPad en iOS gaat duidelijk over het technologiebedrijf.
Mede dankzij de Knowledge Graph kan Google verder gaan dan het matchen van zoekwoorden. Soms zie je zelfs zoekresultaten waarin ogenschijnlijk belangrijke zoekwoorden uit de zoekopdracht niet worden genoemd.
Versheid van de pagina
Wat ik daarmee bedoel met versheid, is hoe nieuw is de pagina? Wordt er regelmatig iets aan de pagina veranderd, of is deze nog hetzelfde als bij het ontstaan van de pagina. Versheid is een zoekopdracht afhankelijke ranking factor, wat betekent dat het voor sommige resultaten belangrijker is dan voor andere. Voor een zoekopdracht als ‘wat is er nieuw op Netflix’, is versheid belangrijk omdat zoekers meer willen weten over recent toegevoegde films en tv-programma’s. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Google nieuw gepubliceerde of bijgewerkte zoekresultaten hoger plaatst.
Voor vragen als ‘beste hoofdtelefoon’ is versheid van belang, maar niet zo veel. Koptelefoon technologie gaat snel, dus een resultaat uit 2015 zal niet veel worden gebruikt, maar een bericht dat 2-3 maanden geleden is gepubliceerd, is nog steeds nuttig. Google weet dit en toont resultaten die de afgelopen maanden zijn bijgewerkt of gepubliceerd.
Er zijn ook vragen waarbij de versheid van de resultaten meestal niet relevant is, zoals ‘hoe moet ik een stropdas knopen?’. Er is in decennia niets veranderd aan dit proces, dus het maakt niet uit of de zoekresultaten van gisteren zijn of van 1998. Google weet dit en heeft er geen moeite mee om berichten te rangschikken die jaren geleden zijn gepubliceerd.
Topical authority
Google wil inhoud van websites met autoriteit over het onderwerp rangschikken. Dit betekent dat Google een website kan zien als een goede bron van resultaten voor vragen over het ene onderwerp, maar niet over het andere. Google vertelt hierover in een van hun patenten:
Of het zoeksysteem een site als gezaghebbend beschouwt, is doorgaans afhankelijk van de zoekopdracht. […] het zoeksysteem kan de site voor de Centers for Disease Control, “cdc.gov”, beschouwen als een gezaghebbende site voor de zoekopdracht “CDC-muggenstoppen”, maar kan dezelfde site niet als gezaghebbend beschouwen voor de “restaurantaanbevelingen” opvragen.
Hoewel dit slechts een van de vele patenten is die door Google zijn ingediend, zien we bewijs dat ‘topical authority’ van belang is in de zoekresultaten voor veel zoekopdrachten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de SEO-startgids van Google website-eigenaren vertelt om: Ontwikkel een reputatie voor expertise en betrouwbaarheid op een specifiek gebied.
Paginasnelheid
Niemand vindt het leuk om te wachten tot pagina’s zijn geladen, en Google weet dat. Daarom hebben ze paginasnelheid in 2010 tot een ranking factor gemaakt voor zoekopdrachten op desktops en in 2018 voor mobiele zoekopdrachten. Veel mensen hangen vast aan de paginasnelheid, dus het is de moeite waard om op te merken dat jouw pagina’s niet razendsnel hoeven te zijn om te ranken. Google zegt dat paginasnelheid alleen een probleem is voor pagina’s die ‘gebruikers de langzaamste ervaring bieden’.
Met andere woorden, een paar milliseconden scheren van een site die al snel is, zal waarschijnlijk niet de ranglijst verbeteren. Het moet gewoon snel genoeg zijn om gebruikers niet negatief te beïnvloeden. Je kunt de snelheid van elke webpagina controleren in PageSpeed Insights, dat ook suggesties genereert om de pagina sneller te maken.
PageSpeed Insights laat ook zien hoe uw pagina presteert als het gaat om Core Web Vitals. Core Web Vitals bestaat uit drie meetwaarden die de laadprestaties, interactiviteit en visuele stabiliteit van jouw webpagina’s beoordelen. Google heeft bevestigd dat Core Web Vitals vanaf juni 2021 een ranking factor zal zijn. Je kunt de prestaties van alle pagina’s op jouw website zien met behulp van het Core Web Vitals-rapport in Google Search Console.
Mobielvriendelijkheid
65% van de Google-zoekopdrachten vindt plaats op mobiele apparaten. Daarom is mobiel vriendelijkheid sinds 2015 een factor op mobiel. Sinds 2019 is mobiel vriendelijkheid ook een ranking factor voor desktopzoekopdrachten dankzij de overstap van Google naar mobile-first indexing. Dit betekent dat Google “voornamelijk de mobiele versie van de inhoud gebruikt voor indexering en rangschikking” op alle apparaten.
Met andere woorden, een gebrek aan mobiel vriendelijkheid kan overal van invloed zijn op de ranglijst.Je kan de mobiel vriendelijkheid van elke webpagina controleren met behulp van de mobile friendliness testing tool van Google of in het rapport Mobiele bruikbaarheid in Google Search Console.
1.4 Hoe zoekmachines resultaten personaliseren
Zoekmachines begrijpen dat verschillende resultaten verschillende mensen aanspreken. Daarom stemmen ze hun resultaten af op elke gebruiker. Als je ooit op meerdere apparaten of browsers naar hetzelfde hebt gezocht, heb je waarschijnlijk de effecten van deze personalisatie gezien. Resultaten verschijnen vaak op verschillende posities, afhankelijk van verschillende factoren.
Hoe personaliseren zoekmachines resultaten?
Google stelt dat “informatie zoals jouw locatie, eerdere zoekgeschiedenis en zoekinstellingen [ons] allemaal helpen om jouw resultaten af te stemmen op wat op dat moment het nuttigst en relevantst voor jou is.”
Laten we deze drie dingen eens nader bekijken.
1. Locatie
Als je zoekt naar iets als ‘Italiaans restaurant’, zijn alle resultaten in het kaartpakket lokale restaurants. Google doet dit omdat het onwaarschijnlijk is dat je de halve wereld rondvliegt voor de lunch.Maar Google gebruikt jouw locatie ook om zoekresultaten buiten de wereldkaart te personaliseren. Als we naar beneden scrollen bij onze zoekopdracht naar ‘Italiaans restaurant’, zijn zelfs de resultaten van TripAdvisor gepersonaliseerd en zien we dat veel van de topresultaten websites van lokale restaurants zijn.
Het is een soortgelijk verhaal voor een vraag als ‘een huis kopen’. Google retourneert pagina’s met lokale vermeldingen in plaats van nationale omdat je waarschijnlijk niet naar een ander land wilt verhuizen. Jouw locatie heeft zo’n grote invloed op de resultaten voor lokale zoekopdrachten dat er vrijwel geen overlap is wanneer je op twee verschillende locaties naar hetzelfde zoekt.
2. Taal
Google weet dat het geen zin heeft om Engelse resultaten aan Spaanse gebruikers te tonen. Google is hiervoor echter enigszins afhankelijk van website eigenaren. Als je pagina’s in meerdere talen hebt, realiseert Google zich misschien niet dat dit het geval is, tenzij je het hen vertelt. Je kan dit doen met een HTML-attribuut met de naam hreflang. Hreflang is een beetje ingewikkeld en valt ver buiten het bestek van deze handleiding, maar in feite is het een klein stukje code dat de relatie aangeeft tussen meerdere versies van dezelfde pagina in verschillende talen.
3. Zoekgeschiedenis
Misschien wel het meest voor de hand liggende voorbeeld van Google die zoekgeschiedenis gebruikt om resultaten te personaliseren, is wanneer het een eerder aangeklikt resultaat hoger ‘rangschikt’ de volgende keer dat je dezelfde zoekopdracht uitvoert. Het gebeurt niet altijd, maar het lijkt vrij gebruikelijk te zijn, vooral als je in korte tijd meerdere keren op de pagina klikt of deze bezoekt.
2.0 SEO basisprincipes
Veel mensen denken dat SEO te moeilijk is en niet de moeite waard. Dat is niet waar. De basis van SEO is eigenlijk vrij eenvoudig, het is echter veel werk. Dat is ook de reden dat veel mensen ervoor kiezen om mij als Freelance SEO Specialist in te huren, in plaats van zelf aan de slag te gaan. Bijna 60% van het webverkeer komt via Google, dat laat zien hoe belangrijk het is om goed vindbaar te zijn.
2.1 SEO Fundament
Laten we er eerst voor zorgen dat we de absolute basisprincipes van SEO begrijpen, inclusief waarom het belangrijk is en hoe het zich verhoudt tot andere marketingkanalen.
Waarom is SEO belangrijk?
Het meeste webverkeer is afkomstig van de organische resultaten van Google.
Met andere woorden: organisch zoeken levert meer verkeer op dan alle andere verkeersbronnen samen. Als je deze gids leest over hoe zoekmachines werken, weet je dat Google en andere zoekmachines kiezen welke pagina’s ze willen rangschikken op basis van honderden signalen. SEO is belangrijk omdat het het proces is om deze signalen te stimuleren om hoger te scoren in de organische zoekresultaten.
Wat zijn de voordelen van SEO?
Een hogere ranking is het meest genoemde voordeel van SEO, maar rankings zijn eigenlijk slechts een middel om een doel te bereiken. Veel van de echte voordelen van SEO zijn gerelateerd aan verkeer.
1. SEO leidt tot meer verkeer
Omdat de meeste mensen de neiging hebben om op een van de eerste paar zoekresultaten te klikken, leidt een hogere ranking meestal tot meer verkeer naar jouw website.
2. SEO leidt tot consistent verkeer
Hogere positie in zoekmachines leiden meestal tot zowel actief als passief verkeer. Dat is zelden het geval voor media zoals sociale media en e-mailmarketing, die vaak resulteren in pieken in het verkeer die snel vervagen tot niets. Dit gebeurt omdat sociale media zijn ontworpen om nieuwe inhoud naar boven te halen. E-mails worden vaak gemarkeerd als gelezen, vergeten of belanden in de spambox. Omdat het aantal zoekopdrachten dat op zoekmachines wordt uitgevoerd doorgaans consistent is van maand tot maand, is het verkeer meestal zowel consistent als passief zodra je goede rankings haalt.
3. SEO leidt tot ‘gratis’ verkeer
In tegenstelling tot betalen voor advertenties, is zoekverkeer ‘gratis’. Dat is een groot probleem, want advertenties op zoekmachines kunnen duur zijn. Het is natuurlijk niet gratis om inhoud te maken die goed scoort in Google, maar het is meestal goedkoop in vergelijking met betalen voor advertenties.
Hoe krijg je je website in Google?
SEO helpt je om hoger te scoren, maar je kunt niet hoger scoren als Google in de eerste plaats niet eens weet dat je website bestaat. Google zal jouw website uiteindelijk zelf vinden, maar er zijn een aantal belangrijke voordelen aan het handmatig indienen van jouw site. Het is belangrijk dat je een Google Search Console account aanmaakt en daar je website indient. Indien dit niet lukt, help ik je als SEO Freelancer hier uiteraard graag bij!
2.2 SEO voor beginners: Klaarmaken voor SEO succes
Door de website te laten indexeren door zoekmachines, ben je in de race, dit is echter bij lange na niet genoeg om goede rankings te halen. Dat is waar SEO om de hoek komt kijken. SEO is een continu proces dat, als het goed wordt uitgevoerd, je kansen om te winnen in de loop van de tijd vergroot. Het is veel gemakkelijker om SEO goed te doen als jouw website goed is ingesteld. Laten we eens kijken hoe we dat kunnen doen.
Begin met een goede domeinnaam
Raak niet in paniek als je al een domein heeft geregistreerd. Het is waarschijnlijk prima en zal jouw SEO inspanningen niet belemmeren. Maar als je er nog geen hebt gekozen, is het de moeite waard om deze twee kenmerken van een goed domein in gedachten te houden:
1. Domeinnaam
Ten eerste hoef je je zich geen zorgen te maken over het opnemen van zoekwoorden. Jouw domein hoeft niet vol te zitten met zoekwoorden voor zoekmachines om te begrijpen waar het over gaat. Hier zijn een paar kenmerken van een goed domein:
- Is de naam van uw bedrijf
- Heeft geen koppeltekens
- Is kort en herkenbaar
2) TLD
TLD staat voor Top Level Domain. Het is het deel achter de naam, zoals .com, .org of .co.uk. John Mueller van Google zegt dat jouw TLD geen verschil maakt voor SEO. Voor de meeste Nederlandse bedrijven is .nl echter meestal het beste als je het kunt krijgen, omdat het het meest herkenbare en vertrouwde is. Als je een internationale site wilt gaan beginnen, is .com de beste optie.
Gebruik een websiteplatform
De meeste mensen coderen hun website niet van de grond af in HTML en CSS. Ze gebruiken een website platform. Dit zijn stukjes software waarmee mensen met weinig of geen codeer vaardigheden een website kunnen maken, inhoud gemakkelijk kunnen beheren en saaie technische details kunnen regelen. WordPress en Wix zijn twee voorbeelden waar je zonder veel ervaring snel een website online kan zetten.
Kies de juiste hosting provider
Hosting providers slaan de website op een harde schijf op waartoe iedereen met een internetverbinding toegang heeft. Als je een gehost platform voor jouw website gebruikt, heb je weinig controle over jouw hosting. Maar als je een platform zoals WordPress gebruikt, is het aan jou om een plek te vinden om het te hosten.
Dus hoe kies je een goede hosting provider voor SEO?
De meeste SEO gidsen zeggen dat dedicated hosting beter is dan shared hosting. Dat is waar, maar het maakt niet veel uit totdat jouw website veel verkeer krijgt. Goedkope hosting van een gerenommeerd bedrijf is voor de meeste mensen prima; er is niet veel verschil in prestaties tussen hosts als je een paar euro per maand betaalt.
Er zijn een paar dingen die heel belangrijk zijn:
- Veiligheid. Zorg ervoor dat de host je een gratis SSL/TLS-certificaat geeft of LetsEncrypt ondersteunt, een non-profitorganisatie die gratis TLS-certificaten levert.
- Server locatie. Het duurt even voordat gegevens tussen de server en de bezoeker reizen, dus het is het beste om een host te kiezen met servers in dezelfde provincie als het grootste deel van jouw verkeer.
- Ondersteuning. 24/7 ondersteuning is ideaal. Test hoe goed hun ondersteuning is door de bovenstaande vragen te stellen voordat je je aanmeldt.
Zorg voor een positieve gebruikerservaring
Google wil pagina’s ranken die bezoekers een positieve ervaring geven. In hun eigen SEO gids zeggen ze:
“U moet een website bouwen die uw gebruikers ten goede komt, en elke optimalisatie moet erop gericht zijn de gebruikerservaring te verbeteren.”
Hier zijn een paar eenvoudige manieren om dit te doen:
HTTPS
Niets is erger voor bezoekers dan dat hun persoonlijke gegevens vatbaar zijn voor hackers. Versleutel jouw site altijd met SSL/TLS. Als je dit niet doet, zullen je bezoekers direct een melding krijgen dat ze een onveilige website bezoeken. Dit is niet fijn voor de bezoekers en ook niet voor Google.
Kies een aantrekkelijk ontwerp
Het is belangrijk dat een website visueel aantrekkelijk is. Hierdoor zullen bezoekers meer plezier ervaren tijdens het klikken door de website.
Maak de website mobiel vriendelijk
Google zegt dat er nu meer zoekopdrachten worden uitgevoerd op mobiel dan op desktop, dus het is van cruciaal belang dat jouw website net zo prettig te gebruiken is op mobiel als op desktop.
Gebruik een leesbare lettergrootte
Mensen surfen tegenwoordig op het web met allerlei soorten apparaten. Zorg ervoor dat jouw inhoud over de hele linie leesbaar is.
Vermijd opdringerige pop-ups en advertenties
Iedereen heeft een hekel aan advertenties, maar soms heb je ze misschien nodig. Als dat het geval is, is de sleutel om opdringerige te vermijden. Google heeft wat advies over wat hier wel en niet in orde is.
Zorg voor een snelle website
Paginasnelheid is een bevestigde ranking factor op desktop en mobiel. Sneller is natuurlijk altijd beter, maar Google zegt dat deze factor alleen van invloed is op sites die ‘gebruikers de langzaamste ervaring bieden’.
Zorg voor een logische site-structuur
Zowel bezoekers als zoekmachines moeten gemakkelijk en intuïtief door jouw site kunnen navigeren. Daarom is het belangrijk om een logische structuur te hanteren voor de website. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een boomstructuur uit te tekenen. Elk van de takken in je structuur wordt interne links, dit zijn links van de ene pagina op een website naar de andere. Interne links zijn om een aantal redenen cruciaal voor UX en SEO:
- Ze helpen zoekmachines nieuwe pagina’s te vinden. Pagina’s zonder interne links worden zelden gevonden en geïndexeerd.
- Ze helpen de PageRank op jouw site door te geven. PageRank is de basis van Google’s ranking-algoritme dat probeert de “waarde” van een pagina te bepalen.
- Ze helpen zoekmachines te begrijpen waar de pagina over gaat. Google kijkt hiervoor naar link anchors en omringende tekst.
2.3 Hoe werkt SEO?
Als je alle voorgaande hoofdstukken in deze SEO voor beginners handleiding hebt gelezen, heb je nu een goede basis kennis van SEO. Maar dit is slechts het begin. SEO is een continu proces dat grofweg is onderverdeeld in vier facetten.
Zoekwoordonderzoek
Zoekwoordonderzoek is het proces om te vinden waar jouw klanten naar zoeken, hoeveel verkeer deze termen jouw kant op kunnen sturen en hoe moeilijk het kan zijn om voor hen te ranken. Laten we de basis van elk van die stappen eens bekijken.
Zoek trefwoorden
Begrijpen naar wat voor soort dingen jouw potentiële klanten zoeken, is de eerste stap van het zoekwoordonderzoek. Zonder deze kennis, kan je nooit goed bepalen welke pagina’s je website moet hebben voor een goede website voor SEO.
Bekijk potentieel verkeer
Vrijwel elke tool voor een zoekwoordenonderzoek toont geschatte maandelijkse zoekvolumes voor de zoekwoorden die het vindt. Zoekvolume is meestal een redelijke manier om het relatieve verkeerspotentieel van zoekwoorden in te schatten. Over het algemeen zullen pagina’s die zijn getarget op zoekwoorden met een hoog volume, doorgaans meer verkeer naar uw website genereren dan pagina’s die zijn getarget op zoekwoorden met een laag volume.
Bekijk potentie op SEO succes
Zelfs als een zoekwoord relevant lijkt voor jouw bedrijf en een hoog bezoekerspotentieel heeft, zal het niet altijd gemakkelijk zijn om voor te ranken.
On-page SEO
On-page SEO omvat het creëren van het soort inhoud dat zoekers zoeken en het ‘optimaliseren’ om zoekmachines te helpen beter te begrijpen waar het over gaat. De meeste mensen denken dat dit allemaal te maken heeft met het plaatsen van zoekwoorden. Hoewel dat er deel van uitmaakt, is het verre van het belangrijkste aspect. Laten we eens kijken naar de basisprincipes van het optimaliseren van een pagina om te ranken in zoekmachines.
Begrijp de zoekintentie
Wanneer je niet de inhoud creëert waar jouw bezoekers naar op zoek zijn, ga je geen succes halen binnen Google. Dit staat in de branche bekend als het afstemmen van jouw inhoud op de zoekintentie. Omdat Google als geen ander begrijpt waar zoekers naar op zoek zijn, is de beste manier om de zoekintentie te beoordelen, te zoeken naar overeenkomsten tussen de huidige pagina’s met de hoogste ranking voor jouw zoekwoorden.
Kies een beschrijvende URL-slug
Eerder heb ik het gehad over het gebruik van een logische URL. Dit geldt voor elke pagina die je aanmaakt. Voor elke pagina of elk bericht dat je plaatst, moet je ook een beschrijvende slug instellen: het gedeelte aan het einde van de URL. Zorg ervoor dat de URL altijd overeen komt met de inhoud van de pagina.
Schrijf een pakkende titeltag
Meta title zijn de blauwe klikbare links die in de zoekresultaten verschijnen. Het is een van de weinige wapens die je hebt om zoekers te verleiden om op je pagina te klikken, dus het is belangrijk om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De eenvoudigste manier om dit te doen is door het af te stemmen op de zoekintentie.
Afbeeldingen optimaliseren
Afbeeldingen kunnen ranken in Google Afbeeldingen en verkeer naar jouw website sturen. Alleen al in de afgelopen drie maanden hebben we duizenden bezoeken van Google Afbeeldingen gehad.
Hoe optimaliseer je je afbeeldingen?
Volg deze drie stappen:
- Geef ze de juiste naam: bestandsnamen helpen Google de afbeelding te begrijpen, dus cat.png is beter dan IMG_948493.png.
- Gebruik beschrijvende alt tekst: alt -tekst is code die een afbeelding in woorden beschrijft. Het is niet zichtbaar op de pagina, tenzij de bezoeker een schermlezer gebruikt of de afbeelding niet laadt.
Comprimeer je afbeeldingen: dit zorgt ervoor dat jouw website sneller geladen wordt. Wat weer heel belangrijk is voor Google.
Bouw een linkprofiel
Links van andere websites fungeren als ‘aanbevelingen’ en laten Google zien dat mensen instaan voor jouw inhoud. Ze zijn misschien wel de belangrijkste ranking factor, maar het is niet altijd gemakkelijk om goede te krijgen. De meeste tactieken voor het bouwen van links draaien om het creëren van linkwaardige inhoud en vervolgens contact opnemen met site-eigenaren en redacteuren met een goede reden om jouw link aan een van hun pagina’s toe te voegen. Wil je hier meer over weten? Twijfel dan niet en neem contact met mij op!
Technische SEO
Technische SEO zorgt ervoor dat jouw website goed in elkaar zit. Hierdoor kunnen websites zoals Google jouw pagina’s kunnen vinden, begrijpen en indexeren. Het kan behoorlijk ingewikkeld worden, maar omdat we de basis al eerder hebben behandeld in deze SEO voor beginners handleiding, ga ik hier niet verder op op in. Zodat we snel door kunnen naar het volgende onderwerp!
2.4 Hoe meet ik SEO succes?
Inmiddels zou je een redelijk goed begrip van SEO moeten hebben. Maar hoe meet en volg je de prestaties van je inspanningen? Het meest voor de hand liggende antwoord is om de hoeveelheid verkeer bij te houden die jouw website krijgt via organisch zoeken. Als u Google Analytics gebruikt, kunt u snel uw organische verkeer bekijken door naar:
Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen > Organisch zoeken
Hier zie je al heel snel wat er gebeurt met je zoekverkeer. Daarnaast zijn er diverse SEO tools op de markt waar je de rankings van jouw zoekwoorden kan tracken. Dit geeft een goed beeld van waar je goed staat en waar je nog moet verbeteren.
3.0 Trefwoordenonderzoek
Zoekwoorden zijn de basis van SEO. Als je schrijft over zoekwoorden waar niemand naar zoekt, krijg je geen verkeer van Google, hoe hard je het ook probeert.
In deze SEO voor beginners handleiding leer je een bewezen framework voor trefwoordonderzoek dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan je website en doelen.
3.1 De basis van een zoekwoordenonderzoek
Voordat ik diep inga op de fijne kneepjes van zoekwoordonderzoek en hoe je de beste zoekwoorden voor jouw bedrijf kan vinden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen de basis begrijpt.
Wat is een zoekwoordenonderzoek?
Zoekwoordonderzoek is het proces om de taal te begrijpen die jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar jouw producten, diensten en inhoud. Vervolgens analyseer, vergelijk en prioriteer je de beste zoekwoorden voor jouw website.
Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?
Zoekwoordonderzoek is de enige manier om erachter te komen wat mensen in zoekmachines typen. Je moet dit weten om te voorkomen dat je inhoud maakt over dingen waar niemand naar op zoek is. Veel website eigenaren maken die fout.
Zoekwoordonderzoek helpt je ook om vragen te beantwoorden als:
- Hoe moeilijk zal het zijn om op dit zoekwoord te ranken?
- Hoeveel verkeer krijg ik waarschijnlijk als ik rank voor dit zoekwoord?
- Wat voor soort inhoud moet ik maken om te ranken voor dit zoekwoord?
- Is het waarschijnlijk dat mensen die op dit zoekwoord zoeken, mijn klanten worden?
Door de juiste antwoorden op deze vragen te vinden, kun je je gevechten verstandig kiezen.
3.2 Vind jouw zoekwoorden
Zoekwoordonderzoek begint met nadenken over hoe potentiële klanten naar jouw bedrijf of website zoeken. Je kan vervolgens hulpprogramma’s voor trefwoordenonderzoek gebruiken om die ideeën uit te breiden en nog meer zoekwoorden te vinden. Het is een eenvoudig proces, maar twee dingen moeten waar zijn om het goed te doen:
- Je moet een goede kennis van je branche hebben.
- Je moet begrijpen hoe hulpprogramma’s voor trefwoordenonderzoek werken en hoe je er het meeste uit kunt halen.
In dit hoofdstuk zullen we een paar bruikbare manieren doornemen om jouw kennis op beide gebieden te verbeteren en daarbij potentieel winnende zoekwoorden voor uw website te ontdekken.
- Brainstorm zoekwoorden
- Bekijk op welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken
- Hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek gebruiken
- Bestudeer je niche
1. Brainstorm ‘zoekwoorden
Trefwoorden vormen de basis van het zoekwoordonderzoek. Ze definiëren jouw niche en helpen je bij het identificeren van jouw concurrenten. Elke tool voor trefwoordenonderzoek vraagt om een zoekwoord, dat vervolgens wordt gebruikt om een enorme lijst met zoekwoord ideeën te genereren (daarover binnenkort meer).
2. Kijk op welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken
Kijken naar welke zoekwoorden al verkeer naar jouw concurrenten sturen, is meestal de beste manier om trefwoordenonderzoek te starten. Maar eerst moet je die concurrenten identificeren. Dat is waar jouw gebrainstormde lijst met zoekwoorden van pas komt. Zoek gewoon op Google naar een van jouw zoekwoorden en kijk wie er op de voorpagina staat.
Zodra je een paar websites hebt gevonden die bij jouw bedrijf passen, kan je deze websites één voor één aansluiten op een tool zoals Ahrefs’ Site Explorer. Je ziet dan hun populaire pagina’s op basis van geschat maandelijks zoekverkeer.
3. Gebruik hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek
Concurrenten kunnen een geweldige bron van zoekwoordideeën zijn. Maar er zijn nog steeds talloze zoekwoorden die jouw concurrenten niet targeten. Deze kan je vinden met behulp van hulpprogramma’s voor zoekwoordenonderzoek. Hulpprogramma’s voor trefwoordonderzoek werken allemaal op dezelfde manier. Je vult een trefwoord in en zij halen zoekwoordideeën uit hun database op basis van dat trefwoord. Google Keyword Planner is misschien wel de bekendste tool voor zoekwoorden. Het is gratis te gebruiken en hoewel het voornamelijk voor adverteerders is, kun je het ook gebruiken om zoekwoorden voor SEO te vinden.
Je zal snel merken dat Google Keyword Planner slim genoeg is om jou relevante zoekwoord ideeën te tonen.
KANTTEKENING. De statistiek ‘Concurrentie’ in Google Keyword Planner heeft niets te maken met SEO. Het laat zien hoeveel adverteerders bereid zijn geld te betalen om advertenties weer te geven in de zoekresultaten voor dat zoekwoord. Je moet er geen aandacht aan besteden als je organisch wilt ranken.
4. Bestudeer je niche
Alles wat we tot nu toe hebben besproken, is voldoende om een bijna onbeperkt aantal zoekwoord ideeën te genereren. Maar tegelijkertijd houdt het proces je een beetje ‘in the box’. Het wordt beperkt door jouw zoekwoorden en door de grootte en versheid van de database van jouw gekozen zoekwoorden tool. Hierdoor mis je vrijwel zeker een aantal goede ideeën.
Je kan dit oplossen door jouw niche nader te bestuderen. En een goed startpunt is om door brancheforums, groepen en Q&A-sites te bladeren. Dit zal je helpen meer dingen te vinden waar jouw potentiële klanten mee worstelen die niet in de hulpprogramma’s voor zoekwoorden werden weergegeven en die geen van jouw concurrenten de moeite namen om te behandelen.
Naast het browsen op forums, kunnen jouw klanten ook een fantastische bron van zoekwoord ideeën zijn. Onthoud dat dit de mensen zijn met wie je al zaken doet. Je wilt meer mensen zoals zij naar jouw site trekken. Hier zijn een paar manieren om inzichten van klanten of klanten te extraheren:
- Chat face-to-face met ze
- Bekijk eerdere e-mails
- Bekijk verzoeken voor klantenondersteuning
- Probeer veelvoorkomende vragen te onthouden die in eerdere gesprekken naar voren kwamen
Let daarbij goed op de taal die ze gebruiken. Het zal vaak verschillen van de taal die jij zou kunnen gebruiken.
3.3 Zoekwoorden analyseren
Het hebben van zoekwoord ideeën is allemaal goed en wel. Maar hoe weet je welke het beste zijn? Het zou tenslotte een bijna onmogelijke taak zijn om ze allemaal met de hand te doorlopen. De oplossing is eenvoudig: gebruik SEO statistieken om dingen te verfijnen en het kaf van het koren te scheiden voordat je ze aan jouw content kalender toevoegt.
Laten we vier zoekwoord statistieken bekijken die u hiervoor kunt gebruiken.
Zoekvolume
Zoekvolume geeft aan hoe vaak er per maand op een trefwoord wordt gezocht. Er zijn drie belangrijke dingen om op te merken over dit nummer:
- Het is het aantal zoekopdrachten, niet het aantal mensen dat heeft gezocht. Er zijn gevallen waarin iemand meerdere keren per maand naar een trefwoord zoekt. Deze zoekopdrachten dragen bij aan het zoekvolume, ook al is het dezelfde persoon die ze doet.
- Het vertelt niet hoeveel verkeer je krijgt door te ranken. Zelfs als het je lukt om nummer één te worden, zal je verkeer van een zoekwoord zelden meer dan 30% van dit aantal bedragen. En dat is als je geluk hebt.
- Het is een jaargemiddelde. Als er in december 120k zoekopdrachten zijn voor een trefwoord en geen voor de resterende elf maanden van het jaar, is het maandelijkse zoekvolume 10k (120k/12 maanden).
Kliks
Veel mensen zoeken misschien naar iets op Google, maar dat betekent niet dat ze allemaal op zoekresultaten klikken en de pagina’s met de hoogste ranking bezoeken. Daarom is het belangrijk om ook echt klik cijfers en click through rates te bekijken. Dit zegt hoeveel mensen er daadwerkelijk op een resultaat klikken.
Verkeerspotentieel
Beoordeel zoekwoorden niet alleen op hun zoekvolume (of klikken). Kijk naar de topresultaten om het totale zoekverkeer potentieel van het onderwerp in te schatten. In de meeste gevallen zal het zoekvolume van een zoekwoord inderdaad overeenkomen met het algemene ‘verkeerspotentieel’ van het onderwerp. Als je echter op dit detail let, kan je jouw zoekwoorden prioriteren en zoekwoord mogelijkheden vinden die jouw concurrenten over het hoofd hebben gezien.
Moeilijkheidsgraad zoekwoorden
SEO professionals meten de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord meestal handmatig. Dat wil zeggen, door naar de pagina’s met de hoogste rangorde te kijken voor hun zoekwoord. Ze zijn verantwoordelijk voor veel verschillende factoren om te beoordelen hoe moeilijk of gemakkelijk het zal zijn om te rangschikken:
- Aantal (en kwaliteit) backlinks;
- Domein waarde;
- Inhoud lengte, relevantie, versheid;
- Gebruik van het doelzoekwoord, synoniemen, entiteiten;
- Zoekintentie;
- merknaam;
- enz.
Dit proces verschilt van persoon tot persoon, omdat er geen consensus is over wat hier wel en niet belangrijk is. De een denkt misschien dat domein waarde belangrijk is, de ander denkt misschien dat relevantie een grotere rol speelt. Dit gebrek aan consensus maakt het leven een beetje moeilijk voor makers van hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek, omdat ze allemaal proberen de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden te destilleren tot een enkele bruikbare score.
3.4 Hoe target je jouw zoekwoorden?
Voor elk zoekwoord op jouw lijst moet je de juiste soort pagina en inhoud maken om het aan te pakken. Begrijpen hoe u dit moet doen, is een cruciale stap in het zoekwoordonderzoek. Gelukkig kan je het in twee eenvoudige stappen doen.
- Identificeer het hoofdonderwerp
- Identificeer zoekintentie
1. Identificeer het hoofdonderwerp
Je zal je afvragen of je voor elk zoekwoord een andere pagina moet maken of ze allemaal op één pagina moet targeten? Het antwoord hangt grotendeels af van hoe Google deze zoekwoorden ziet. Ziet het ze als onderdeel van hetzelfde onderwerp? Of ziet het ze allemaal als individuele onderwerpen? Je kan hiervan een idee krijgen door naar de Google resultaten te kijken.
2. Identificeer zoekintentie
Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat de zoekintentie is. Waarom zoekt iemand op een bepaald trefwoord. Er zijn over het algemeen 4 soorten zoekintentie:
- informatief (wat is …, hoe …, enz.)
- navigatie (meestal gaat dit over bekende merken)
- commercieel (zoals ‘beste voetbalschoenen’ of ‘zwarte herenschoenen’)
- transactioneel (koop iets, bestel, download, etc.
Zorg ervoor dat je erachter komt in welke categorie de zoekintentie van jouw potentiële bezoekers valt en pas je content hierop aan.
3.5 Prioriteit geven aan zoekwoorden
Het prioriteren van jouw zoekwoorden is niet bepaald de laatste stap in het zoekwoordonderzoek. Het is meer iets dat je moet doen terwijl je de bovenstaande stappen doorloopt. Vraag jezelf bij het zoeken naar zoekwoorden, het analyseren van hun statistieken en het groeperen ervan af:
- Wat is het geschatte verkeerspotentieel van dit zoekwoord?
- Hoe zwaar is de concurrentie? Wat zou er nodig zijn om ervoor te rangschikken?
- Heb je al content over dit onderwerp? Zo niet, wat is er nodig om een competitieve pagina te maken en te promoten?
- Scoor je al op dit zoekwoord? Kun je het verkeer stimuleren door je positie met een paar posities te verbeteren?
- Zal het verkeer waarschijnlijk worden omgezet in leads en verkopen, of zal het alleen maar merkbekendheid opleveren?
Vooral dat laatste punt is een belangrijk punt. Hoewel zoekvolume, verkeerspotentieel, moeilijkheidsgraad en zoekintentie allemaal belangrijke overwegingen zijn, moet je ook overwegen welk verkeer van dat zoekwoord jouw bedrijf waard is.
Meet het zakelijke potentieel voor jouw bedrijf
Veel content marketeers en SEO’s beoordelen de ‘waarde’ van zoekwoorden door ze in kaart te brengen tijdens de klantreis. Dat is het proces dat mensen doorlopen voordat ze een aankoop doen. Conventionele wijsheid zegt dat hoe vroeger mensen in de reis zijn, hoe kleiner de kans dat ze iets kopen.
Hoe doen mensen dit? De meest populaire methode is om zoekwoord ideeën te groeperen in drie buckets: Top of the Funnel (TOFU), Middle of the Funnel (MOFU) en Bottom of the Funnel (BOFU). Over het algemeen hebben TOFU zoekwoorden het hoogste verkeerspotentieel, maar bezoekers zijn nog niet op zoek om iets te kopen. En MOFU en BOFU zoekwoorden zullen je minder verkeer opleveren, maar die mensen zijn dichterbij jouw klanten.
3.6 Keyword tools
- Google Keyword Planner
- Google Trends
- Google Search Console
- Ahrefs Webmaster Tools
- Keyword Generator
- Keyword Difficulty Checker
- Keyword Rank Checker
- Keywords Explorer
Als je echt serieus bezig bent met het vinden van de beste zoekwoorden voor je website. Vind binnen enkele seconden tienduizenden zoekwoord ideeën, filter de rapporten met zoekwoord ideeën op zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn en beoordeel eenvoudig hun verkeerspotentieel.
4.0 On-Page SEO
De meeste mensen denken dat on-page SEO niets anders is dan hier en daar een paar trefwoorden te gebruiken. Dat klopt natuurlijk niet. Hoewel het gebruik van zoekwoorden er nog steeds toe doet, is het veel minder belangrijk dan vroeger.
Hoewel optimalisatie op de pagina minder eenvoudig is dan het ooit was, is het nog steeds het gemakkelijkste onderdeel van SEO. Het is een van de weinige dingen waar je volledige controle over hebt en vereist niet veel technische vaardigheden. Als je weet hoe je zelf website aanpassingen kunt maken, schrijft (of iemand kent die dat kan) en bereid bent om wat onderzoek te doen, dan kun je het goed doen.
Laten we beginnen.
4.1 On-Page SEO basisprincipes
Laten we er eerst voor zorgen dat we begrijpen wat on-page SEO is en waarom het belangrijk is.
Wat is on-page SEO?
On-page SEO (ook wel on-site SEO genoemd) is de praktijk van het optimaliseren van webpagina’s om hoger te scoren in zoekmachines. Het bevat optimalisaties voor zichtbare inhoud en de HTML-broncode.
Waarom is on-page SEO belangrijk?
Google kijkt naar de inhoud van jouw pagina om te bepalen of dit een relevant resultaat is voor de zoekopdracht. Een deel van dit proces omvat het zoeken naar trefwoorden. Maar on-page SEO is meer dan het opnemen van zoekwoorden in jouw content.
Google is uiteindelijk op zoek naar het meest relevante zoekresultaat voor een zoekopdracht, dus hun algoritmen zoeken ook naar andere relevante inhoud op de pagina. Als jouw pagina over honden gaat en je geen verschillende rassen vermeldt, weet Google dat er waarschijnlijk meer relevante resultaten zijn.
4.2 Hoe creëer je SEO content
Voordat je er zelfs maar aan denkt om ‘technische’ optimalisaties te maken, zoals het plaatsen van zoekwoorden hier of daar, moet je content maken die Google wil rangschikken. Daarvoor moet u een zoekwoord in gedachten hebben.
Hier zijn de vier dingen die je moet beheersen:
- Wees relevant
- Wees grondig
- Wees uniek
- Wees duidelijk
Wees relevant
Relevantie is misschien wel het meest cruciale onderdeel van on-page SEO, wat betekent dat je je inhoud moet afstemmen op de zoekintentie. Als u zoekers niet geeft wat ze willen, is uw kans op rangschikking miniem.
Omdat niemand de zoekintentie beter begrijpt dan Google, is het beste startpunt het analyseren van de huidige topresultaten voor de drie C’s van zoekintentie:
- Content type
- Content indeling
- Content hoek
We hebben dit concept al kort besproken in onze gids voor zoekwoordonderzoek. Maar we gaan hier wat dieper op in, want nogmaals, het afstemmen van jouw inhoud op de intentie is van cruciaal belang.
1. Content type
C0ntent typen vallen meestal in een van de vijf categorieën: blogposts, product, categorie, bestemmingspagina’s of video’s.
2. Content indeling
Content indeling is meestal van toepassing op blogposts, omdat het meestal how-to’s, lijsten, nieuwsartikelen, opiniestukken of recensies zijn. Om de beste kans te maken op een positie voor een van deze zoekwoorden, moet je een lijst proberen te rangschikken wanneer zoekers een handleiding willen.
3. Content invalshoek
Content invalshoek verwijst naar het belangrijkste ‘verkoopargument’ van de inhoud. Zorg ervoor dat de content goed aansluit bij de wensen van de lezers.
Wees grondig
Het hebben van inhoud die in grote lijnen overeenkomt met de zoekintentie is een goed begin, maar het is zelden genoeg. Om een plaats op de eerste pagina van Google te verdienen, moet het zijn belofte waarmaken. En dat betekent dat alle dingen die zoekers verwachten en willen zien, worden afgedekt. Aangezien je de drie C’s van zoekintentie hebt geïdentificeerd, heb je waarschijnlijk al een globaal idee van wat zoekers zouden willen zien. Als je bijvoorbeeld schrijft over hoe je Bitcoin kan kopen en de pagina’s met de hoogste ranking voor beginners zijn, zou het waarschijnlijk niet verstandig zijn om de blockchain in ingewikkelde details uit te leggen.
Het analyseren van de drie C’s geeft u echter alleen een algemeen beeld van de intentie. Om beter te begrijpen wat uw inhoud moet dekken, moet u dieper graven door relevante pagina’s met de hoogste rangorde verder te analyseren. Het sleutelwoord hier is ‘relevant’. Als je het zoekwoord ‘beste golfclubsets’ target en van plan bent een bericht over de beste sets te schrijven, heeft het geen zin om te analyseren en inspiratie op te doen uit e-commercepagina’s van topklasse of berichten over individuele clubs. Je wilt vergelijkbare pagina’s als de jouwe analyseren.
Zoek naar veelvoorkomende ondertitels
De meeste pagina’s splitsen een onderwerp op in subonderwerpen met subkoppen. Deze bieden snel inzicht in waar zoekers naar op zoek zijn, vooral als je dezelfde of vergelijkbare subkoppen op meerdere pagina’s ziet.
Zoek naar subonderwerpen
Zoeken naar subonderwerpen tussen zoekwoorden van relevante pagina’s met de hoogste ranking is een uitstekende manier om dingen te vinden die je in jouw inhoud wilt behandelen.
Bekijk de pagina’s handmatig
Het vinden van algemene ondertitels en trefwoorden is de snelste manier om inzicht te krijgen in wat je moet behandelen. Maar zo leer je niet alles. Er is geen vervanging voor het handmatig analyseren van de pagina’s om een beter beeld van het onderwerp te krijgen. Zelf door het web klikken en websites van concurrenten bekijken is altijd een perfecte manier om meer ideeën op te doen.
Kijk naar zoekmachine functies
Naast het analyseren van concurrerende pagina’s, valt er ook iets te leren door zoekmachine functies zoals aanbevolen fragmenten en ‘Mensen vragen ook’ (PAA) vakken te controleren.
Wees uniek
Het is van groot belang om zoekers te geven wat ze willen, maar je moet ook iets nieuws naar voren brengen. Als je dit niet doet, zal jouw inhoud zijn zoals die van alle anderen. En niemand wil linken naar een ander ‘ik ook’ stukje content. Alles wat we tot nu toe hebben behandeld, had een winnend kader voor jouw inhoud moeten bieden, maar er moet nog steeds ruimte zijn voor wat creativiteit.
Wees duidelijk
Hoe goed jouw inhoud ook aansluit bij de zoekintentie of hoe grondig deze ook is, niemand zal deze lezen als deze onduidelijk is. Zorg er daarom ook voor dat jouw boodschap echt duidelijk is voor de bezoekers, dan is het ook duidelijk voor Google.
Optimaliseer je SEO content
Het creëren van de content wat Google en zoekers willen zien, is het moeilijkste deel. Nu hoef je alleen maar de ‘technische’ dingen zoals metatags en URL’s te optimaliseren. Dit is de kers op de taart en helpt Google en zoekers dubbel duidelijk te maken dat jouw pagina het beste resultaat is.
Hier is een snelle checklist.
1. Neem uw trefwoord op in de titel
Paginatitels worden meestal verpakt in een H1-tag. John Mueller van Google bevestigde zelfs het belang van koppen in 2020. En als het gaat om tekst op een pagina, is een kop een heel sterk signaal dat ons vertelt dat dit deel van de pagina over dit onderwerp gaat. Houd er rekening mee dat het niet altijd logisch is om het exacte zoekwoord in jouw titel te gebruiken, maar eerder een sterk gelijkende variant. Het is belangrijk om jouw titels natuurlijk te laten klinken, dus gebruik waar nodig voegwoorden en stopwoorden.
2. Gebruik korte, beschrijvende URL’s
Korte en beschrijvende URL’s helpen zoekers om te begrijpen waar een pagina over gaat voordat ze erop klikken. Met de meeste CMS’en kan je de URL slug (het deel na het domein en de submappen) eenvoudig wijzigen, en het instellen op jouw doelzoekwoord is vaak de eenvoudigste manier om te optimaliseren. Het is belangrijk om dingen kort te houden omdat Google lange in de SERP’s afkapt.
3. Optimaliseer de titeltag
Het hebben van een pakkende title tag is belangrijk omdat deze wordt weergegeven in de zoekresultaten. Vaak is de eenvoudigste manier om er een te maken, deze in te stellen als uw pagina- of berichttitel. Gebruik gezond verstand om titels die te lang zijn in te korten. In onze gids voor het schrijven van inhoud hebben we bijvoorbeeld gewoon het einde afgesneden.
4. Schrijf een pakkende meta description
Google toont vaak de meta description van een pagina als het beschrijvende fragment in de SERP. Meta descriptions zijn geen ranking factor, maar ze zijn nog steeds belangrijk omdat een verleidelijke beschrijving kan leiden tot meer klikken en verkeer.
5. Optimaliseer je afbeeldingen
Afbeeldingen kunnen ranken in Google Afbeeldingen zoeken en meer verkeer jouw kant op sturen. Daarom is het van belang 3 punten te onthouden als je foto’s gaat plaatsen. Geef je afbeeldingen de juiste naam mee, gebruik goede omschrijvende alt teksten en comprimeer je afbeeldingen. Grote afbeeldingen leveren langere laadtijden op en dit gaat ten koste van de gebruikerservaring.
6. Voeg links toe
Door te linken naar relevante interne en externe bronnen kunnen bezoekers door jouw website navigeren en meer informatie vinden. Toch zeggen sommigen dat linken naar andere websites slecht is voor SEO. Dit is een mythe. Er zijn geen aanwijzingen dat het linken naar andere websites uw SEO schaadt. Uit eerder onderzoek van SEOProfessor is gebleken dat externe links juist een goede invloed kunnen hebben op je rankings.
Geavanceerde SEO optimalisaties
Alles wat we tot nu toe hebben behandeld, is genoeg om pagina’s goed te optimaliseren, maar er zijn nog andere dingen die je kan doen. Dus als je al goed scoort en dingen hoger wilt zetten met je on-page SEO, dan zijn hier een paar ‘geavanceerde’ optimalisaties.
1. Optimaliseren voor featured snippets
Featured snippets zijn een type SERP functie die vaak bovenaan de zoekresultaten wordt weergegeven. Ze beantwoorden de vraag van de zoeker met een kort fragment van een van de best gerangschikte pagina’s. Omdat het antwoord van het fragment afkomstig is van een pagina in de zoekresultaten, is het mogelijk om effectief je weg naar de toppositie te verkorten door het fragment te ‘winnen’. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar het basisproces is:
- Zorg dat je in de top 10 staat. Meestal haalt Google het fragment van een van deze pagina’s.
- Bekijk of er al een featured snippet is. Je kan dit gebruiken om te begrijpen hoe je de vraag moet ‘beantwoorden’.
- Geef het antwoord op je pagina. Google kan niets van jouw pagina halen als er niets is.
- Gebruik het juiste formaat. Alinea, lijst of tabel: wat verwachten Google en zoekers te zien?
2. Werk met link magnets
Links blijven een belangrijke Google ranking factor. En hoewel linkbuilding off-page SEO is, en niet on-page SEO, kan je meer links lokken door linkable snippets op jouw pagina op te nemen. Hoe weet je wat een linkable snippet is? Kijk waarom mensen naar vergelijkbare, concurrerende pagina’s linken. Probeer dit te verbeteren en je hebt linkable content!
3. Verkrijg rich snippets met schema markup
Rich snippets zijn zoekresultaten met aanvullende informatie onder de titel, description en URL. Google haalt deze informatie uit een soort gestructureerde gegevens op de pagina die schema markup worden genoemd. Hiermee krijg je extra ruimte in de zoekresultaten.
4. Verbeter de relevantie
Google vindt een pagina relevanter voor de zoekopdracht wanneer deze ‘andere relevante inhoud naast het zoekwoord bevat’. Als jouw pagina bijvoorbeeld over honden gaat, zou het vermelden van rassen waarschijnlijk een relevanter resultaat opleveren wanneer iemand zoekt op ‘honden’.
5.0 Linkbuilding
Links zijn de valuta van het web. De websites die er veel van hebben, worden als een autoriteit gezien en worden beloond met een hoge positie in Google. Terwijl websites die er geen hebben, gebonden zijn aan onbekendheid. Als je net begint met SEO, kan het bedenken van linkbuilding een hele uitdaging zijn.
Sommige SEO specialisten zullen je vertellen geweldige inhoud te maken en te wachten tot links vanzelf komen, anderen zullen erop staan dat strategische linkbuilding wat groot belang is.
5.1 Basisprincipes linkbuilding
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het proces waarbij andere websites links plaatsen naar pagina’s op jouw website. Deze links geven jouw website meer autoriteit en daarmee zal je website beter gaan ranken.
Over het algemeen kun je de meeste “white hat” strategieën voor het bouwen van links in twee eenvoudige stappen samenvatten:
- Creëer iets opvallends (en dus een link waardig);
- Laat het zien aan mensen die websites bezitten (en er dus naar kunnen linken)
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Volgens Andrey Lipattsev van Google zijn links een van de drie belangrijkste ranking factoren in Google. Dus als je wilt dat de pagina’s van jouw website hoog scoren in de zoekresultaten, heb je vrijwel zeker links nodig. Google (en andere zoekmachines) beschouwen links van andere sites als ‘aanbevelevingen’. Deze aanbevelingen helpen hen te bepalen welke pagina over een bepaald onderwerp (van duizenden vergelijkbare) het verdient om helemaal bovenaan de zoekresultaten te worden gerangschikt.
Als algemene regel geldt dat pagina’s met meer backlinks de neiging hebben om hoger te scoren in de zoekresultaten. Dit is door veel SEO bedrijven op grote schaal onderzocht en de correlatie tussen het aantal websites dat naar een pagina linkt en de positie in Google is altijd positief gebleken. Links zijn dus belangrijk, dat is een gegeven. Maar waarom is het zo belangrijk om ze te bouwen? Ik bedoel, websites hebben de neiging om van nature naar elkaar te linken, toch? Welnu, in een ideale wereld zou de meest waardevolle pagina over elk onderwerp altijd de meeste links krijgen en op de eerste plaats in Google staan. Terwijl pagina’s van lagere kwaliteit niet zoveel links krijgen en lager ranken.
Maar we leven niet in deze ideale wereld. En er zijn twee belangrijke redenen waarom de pagina’s met de meeste links niet per se de beste zijn:
1. De vicieuze cirkel van SEO
Als je op zoek gaat naar meer informatie om de bezoekers van jouw website mee te informeren, gebruik je vaak Google. De bovenste resultaten bij een zoekopdracht worden vaak gebruikt als links in artikelen. We noemen dit ‘de vicieuze cirkel van SEO’. Als je deze vicieuze cirkel wilt doorbreken, moet je proactief zijn in het verkrijgen van backlinks.
2. De concurrentie bouwt waarschijnlijk links
Laten we zeggen dat jouw pagina op natuurlijke wijze veel links heeft opgepikt (er is geen linkbuilding bij betrokken) en nu op nummer 1 staat in Google vanwege het onderwerp. Nou, raad eens? De pagina van iemand anders stond vroeger op nummer 1 voordat jij langskwam. En de eigenaar wil waarschijnlijk die toppositie terugwinnen door enkele hoge kwaliteit links naar hun pagina te bouwen. Om de concurrentie te winnen zal je hierin mee moeten gaan.
Links zijn niet het antwoord op alles
Uit dit inleidende hoofdstuk lijkt het misschien dat je alleen maar meer backlinks hoeft te bouwen dan de pagina’s die daar op dat moment op de ranglijst staan om nummer 1 in Google te worden. Hoewel dat tot op zekere hoogte waar is, liggen de zaken in werkelijkheid iets genuanceerder dan dat.
Afgezien van het feit dat alle links niet gelijk zijn, houden zoekmachines rekening met veel andere variabelen bij het rangschikken van pagina’s. En de mix van deze variabelen kan zelfs afhangen van het type zoekopdracht waarvoor je wilt ranken.
5.2 Hoe kan je een linkprofiel opbouwen?
Er zijn veel tactieken en strategieën waarmee je links van andere websites naar jouw pagina’s kan krijgen. In dit hoofdstuk leer je wat deze tactieken en strategieën zijn, wat de logica erachter is en hoe riskant het kan zijn om ze te gebruiken.
Conceptueel vallen de meeste tactieken en strategieën voor linkbuilding in een van de volgende vijf categorieën: toevoegen, vragen, kopen, verdienen en behouden.
Links toevoegen
Als je naar een website gaat die niet van jou is en jouw link daar handmatig plaatst, wordt dat een link ‘toevoegen’ genoemd. De meest voorkomende tactieken die in deze categorie passen zijn:
- Inzendingen voor bedrijvengidsen;
- Creatie van sociale profielen;
- Blog reactie;
- Posten op forums, communities en Q&A-sites;
- Het maken van vacatures voor vacatures;
- enz.
Het bouwen van links via die tactieken is heel eenvoudig te doen. En precies om die reden hebben die links in de ogen van Google meestal een zeer lage waarde (en kunnen in sommige gevallen zelfs als SPAM worden gemarkeerd). Verder geven dit soort links je nauwelijks concurrentievoordeel. Als je naar een website gaat en jouw link daar handmatig kunt plaatsen, houdt niets de concurrentie tegen om hetzelfde te doen.
Links vragen
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit wanneer je contact opneemt met de eigenaar van de website waarvan je een link wilt en hen een goede reden geeft om naar jouw website te linken. Die “goede reden” is absoluut essentieel voor deze vorm van linkbuilding tactieken. De mensen die je bereikt, geven niet om jou en jouw website (tenzij je een beroemdheid bent) en daarom hebben ze geen enkele prikkel om je te helpen.
Dus voordat je ze vraagt om naar jou te linken, vraag jezelf af: “Wat zit er voor hen in?”
Hier zijn enkele van de tactieken en strategieën voor het bouwen van links die in deze categorie vallen, samen met een kort gedefinieerde “goede reden” waarop ze zijn gebaseerd:
- Gastbloggen — maak nuttige inhoud voor hun website;
- Skyscraper techniek – laat ze een betere bron zien dan degene waarnaar ze linken;
- Link-inserts – laat ze een bron zien met meer informatie over iets dat ze kort hebben genoemd;
- Ego-bait – vermeld ze of hun werk in je eigen inhoud in een positief daglicht;
- Testimonials & Case studies- geven positieve feedback over hun product of dienst;
- Link uitwisselingen – bied aan om naar hen terug te linken als ze ermee instemmen om naar jou te linken;
- Bronnenpagina linkbuilding – laat ze een goede bron zien die past bij hun bestaande lijst;
- Gebroken linkbuilding – help hen een “dode” link op hun pagina te repareren;
- Afbeelding linkbuilding – vraag om erkenning voor het gebruik van jouw afbeelding;
- Niet-gekoppelde vermeldingen – vraag om de vermelding van jouw merk ‘klikbaar’ te maken;
- Link beweegt — vraag om wijzigingen aan te brengen in een bestaande link;
- HARO (& verzoeken journalisten) — geef een “expert citaat” voor hun artikel;
- PR- geef ze een geweldig verhaal om te dekken;
Om deze linkbuilding-tactieken effectief te laten zijn, moet je een echt uitzonderlijke pagina maken waar mensen natuurlijk naar zouden willen linken. Of heb veel autoriteit en geloofwaardigheid in jouw vakgebied, wat kan helpen om het gebrek aan bekendheid van jouw pagina te compenseren.
Links kopen
Laten we dit meteen vanaf het begin begrijpen: ik raad je af om links te kopen! In het beste geval verspil je waarschijnlijk veel geld aan slechte links die geen enkele invloed hebben op je rankings; in het slechtste geval wordt jouw website bestraft. Ik zou je echter benadelen als ik niet zou vertellen dat veel mensen in de SEO industrie op allerlei manieren links “kopen” en ermee wegkomen.
Privé blognetwerken
Ook bekend als PBN’s, dit zijn groepen websites die zijn gemaakt en onderhouden met één doel: een bron van links zijn. Links van PBN’s werken nog steeds goed in sommige niches. Maar in de afgelopen jaren hebben we gezien dat nogal wat van de vocale PBN voorstanders geleidelijk afstapten van het gebruik ervan. Het werd zo riskant dat het het niet meer waard is.
Dus als iemand je aanbiedt om links van een PBN te kopen (of een privé-PBN voor je te bouwen), moet je ‘nee’ zeggen.
Fiverr
Er zijn honderden optredens op Fiverr die je “natuurlijke, redactionele, contextuele, high-authority, white hat”-links aanbieden. Ze geven je allerlei garanties dat deze links legitiem zijn en je website binnen de kortste keren naar de top van Google zullen stuwen. Vermijd ze. Zelfs als je vriend ze heeft geprobeerd en het werkte. De beste linkbuilding bureaus verkopen hun diensten niet op Fiverr.
Links verdienen
Je “verdient” links wanneer andere mensen naar de pagina’s op jouw website linken zonder dat je hen daarom hoeft te vragen. Dit gebeurt uiteraard niet tenzij je iets heel bijzonders heeft dat andere website eigenaren echt op hun websites willen vermelden. Maar mensen kunnen niet linken naar dingen waarvan ze niet weten dat ze bestaan. Dus hoe geweldig jouw pagina ook is, je moet investeren in het promoten ervan. En hoe meer mensen jouw pagina zien, hoe groter de kans dat sommigen van hen er uiteindelijk naar zullen linken.
Hier zijn een paar tactieken en strategieën die in deze categorie vallen:
- Linkbait (of koppelbare activa);
- Gegevensstudies, infographics, kaarten, enquêtes, prijzen;
- Podcasts / interviews / razzia’s van experts;
- Inhoud promotie;
- enz.
Het verdienen van links is misschien wel de gemakkelijkste en meest effectieve manier om ze te krijgen. Ik zou veel liever mijn tijd en geld investeren in het maken van waardevolle pagina’s die mond-tot-mondreclame genereren en op natuurlijke wijze links oppikken, in plaats van te werken aan een reeks ontmoedigende workflows voor linkbuilding en e-mailbereik in de hoop links naar een middelmatige pagina op te bouwen.
Links behouden
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze laatste groep tactieken gericht op het behouden van al je zuurverdiende links. Je zou kunnen stellen dat het herstellen van je verloren links niet kan worden gecategoriseerd als ‘linkbuilding’. Maar zoals ze zeggen: “een bespaarde dollar is een verdiende dollar.” Er zijn slechts twee manieren om links te behouden:
- Link terugvorderen;
- 404-pagina’s met links repareren.
Laten we beide kort bespreken.
Link behouden
Links blijven niet eeuwig bestaan. De pagina die naar jou linkt, wordt mogelijk bijgewerkt, gedeïndexeerd of verwijderd. Als gevolg hiervan houdt jouw link van die pagina mogelijk op te bestaan. Daarom wil je misschien je linkprofiel in de gaten houden en meldingen ontvangen wanneer een van je links verdwijnt. Op die manier kan je contact opnemen met de eigenaar van de website en proberen jouw link te herstellen.
404-pagina’s met links repareren
De pagina’s op jouw eigen website kunnen net zo goed verdwijnen. Of het nu met opzet of door een fout is, sommige van jouw pagina’s kunnen uiteindelijk worden verwijderd. En aangezien links die naar een 404-pagina verwijzen geen SEO-waarde aan jouw website toevoegen, wil je de kwestie oplossen.
5.3 Wat maakt een link een goede link?
Je hebt zojuist geleerd over talloze verschillende manieren om links naar je site te bouwen. Maar wat je moet onthouden, is dat backlinks een middel zijn om een doel te bereiken. Je bouwt ze omdat links fungeren als “stemmen” en Google helpen de meest waardige pagina’s te identificeren om hoog in de zoekresultaten te scoren. Niet alle “stemmen” zijn echter gelijk. Niemand weet precies hoe Google de waarde van elke link meet. Maar er zijn enkele algemene concepten voor het evalueren van links waarvan de SEO-gemeenschap gelooft dat ze waar zijn.
Autoriteit
Stel je voor dat je vriend net een blog heeft gelanceerd en vanuit een van hun recente artikelen naar je website is gelinkt. Dat is niet erg, toch? Maar wat als The New York Times een artikel zou publiceren met een link naar jouw website? Dat zou zeker iets zijn waar je trots op kunt zijn. Het punt is dat we die twee websites zien als verschillende niveaus van ‘autoriteit’. The New York Times is een wereldberoemde publicatie die wordt vertrouwd door miljoenen mensen over de hele wereld. Terwijl de nieuwe blog van je vriend nauwelijks bezoekers krijgt.
Dus hoe meet Google de “autoriteit” van een website (of een webpagina) die naar jou linkt? Als links aanbevelingen zijn, dan zou het eerlijk zijn als een pagina met meer aanbevelingen een sterkere stem zou uitbrengen op andere pagina’s, toch?
En dat is eigenlijk een van de belangrijkste principes achter het PageRank-algoritme, dat Google’s oprichters Larry Page en Sergey Brin in 1996 bedachten. Er was ook een browser-plug-in die de PageRank-score van elke webpagina op een schaal van 0 tot 10 weergaf. Maar ergens rond 2014 stopte Google ermee, waardoor de SEO-gemeenschap zich afvroeg hoeveel “autoriteit” ze aan elke webpagina toekennen. Gelukkig hebben veel aanbieders van SEO-tools hun eigen op links gebaseerde autoriteitsstatistieken ontwikkeld, die zijn gebaseerd op enkele van dezelfde principes die worden gebruikt in het oorspronkelijke PageRank algoritme.
Relevantie
Stel, je hebt een blog over koffie en je publiceert een recensie van je favoriete koffiemolen. Later besluiten twee van je vrienden om ernaar te linken. Een uit hun artikel “10 beste koffierecepten” en de andere uit hun artikel “10 geldbesparende tips”. Welke van de twee pagina’s zou een sterkere stem uitbrengen in de ogen van Google (aangezien deze beide pagina’s dezelfde autoriteit hebben)? De meest relevante!
Je krijgt liever koffieadvies van een andere foodie dan van een personal finance-expert, toch? SEO professionals zijn van mening dat relevantie ook geldt op website niveau.
Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is. Dat betekent dat je ernaar moet streven om links te krijgen van websites die op de een of andere manier relevant zijn voor de jouwe, in plaats van elke afzonderlijke link die zich voordoet te benutten.
Anchor text
Voor het geval je de term nog niet kent, ‘anchor text’ is een klikbaar tekstfragment dat je naar een andere pagina stuurt. In veel gevallen beschrijft anchor text waar de gelinkte pagina over gaat. Het is dus geen verrassing dat Google de woorden in ankertekst gebruikt om beter te begrijpen voor welke zoekwoorden de pagina waarnaar wordt verwezen verdient te ranken. In feite spreekt het oorspronkelijke patent van Google hier heel expliciet over:
[…] Google gebruikt een aantal technieken om de zoekkwaliteit te verbeteren, waaronder paginarangschikking, ankertekst en informatie over de nabijheid.
Dus hoe maak je gebruik van ankertekst bij het bouwen van links? Nou, dat doe je niet. Hoe meer je probeert te bepalen hoe verschillende pagina’s naar je linken en hoe meer alle “juiste woorden” in de ankerteksten van jouw backlinks haalt, hoe groter de kans dat Google je daarvoor bestraft. Bovendien geven de meeste white-hat linkbuilding tactieken je weinig tot geen controle over de ankertekst, wat alleen voorkomt dat je jezelf in de voet schiet.
Nofollow versus Follow
“Nofollow” is een kenmerk dat Google vertelt dat om de link niet te volgen. Historisch gezien telde Google geen aanbevelingen van ‘nofollowed links’. Vervolgens zijn ze in 2019 overgestapt op een hint model, wat betekent dat sommige ‘nofollowed’-links nu je zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Als algemene regel wil je ‘follow’ links bouwen. Als je echter de mogelijkheid ziet om een nofollowed link van een relevante pagina met hoge autoriteit te krijgen, moet je dit absoluut doen.
Een goed voorbeeld is Wikipedia waar alle uitgaande links nofollow zijn. Een link krijgen van Wikipedia is ongelooflijk moeilijk, daarom zijn veel SEO specialisten ervan overtuigd dat die links behoorlijk waardevol zijn in de ogen van Google.
Plaatsing
Het plaatsen van een link op een pagina is een van de weinige dingen die de CTR kunnen beïnvloeden. Stel dat er een webpagina is die uit drie blokken bestaat: content, zijbalk en voettekst. Als algemene regel geldt dat links in de content meer clicks krijgen, omdat het content blok de meeste aandacht krijgt van bezoekers. Een ander ding dat de CTR van een link kan beïnvloeden, is hoe hoog op de pagina deze wordt weergegeven. Lezers zullen eerder links aan het begin van het artikel volgen dan aan het einde. En tot slot, hoe meer links je op de pagina hebt, hoe meer ze met elkaar zullen concurreren om klikken en zo de autoriteit die naar andere pagina’s wordt overgedragen, verwateren.
Net als bij ankertekst, geven de meeste white-hat linkbuilding strategieën je weinig tot geen controle over de plaatsing van de link. Maar als je een gastartikel schrijft voor de blog van iemand anders, moet je zeker proberen lezers te verleiden om op je links te klikken. Niet alleen om de SEO-waarde van die links te vergroten, maar omdat het ook leuk verwijzingsverkeer jouw kant op zal sturen.
Bestemming
Bij het bouwen van links naar jouw website zijn er drie bestemmingen waar je ze naar kunt verwijzen:
- startpagina;
- Link waardige content;
- De pagina’s die je eigenlijk nodig hebt om hoog in Google te scoren.
Vaak zijn de pagina’s die je nodig hebt om goed te ranken ook de moeilijkste om links naar te krijgen. Dat komt omdat mensen liever linken naar informatieve pagina’s waar hun publiek gratis waarde kan krijgen, in plaats van naar commerciële pagina’s waar hun publiek waarschijnlijk afstand doet van hun geld.
Bouw zoveel mogelijk links naar je link waardige content en leid al dat “link juice” naar de pagina’s die je daadwerkelijk wilt rangschikken via interne links. Houd er rekening mee dat zaken als plaatsing, relevantie en ankertekst ook van invloed zijn op de waarde van jouw interne links.
5.4 Beste linkbuilding tactieken
In hoofdstuk twee heb je heel wat verschillende strategieën voor linkbuilding geleerd. Laten we nu eens kijken naar enkele bruikbare linkbuilding tactieken.
1. Links van concurrenten nastreven
Onderzoek naar links naar concurrenten is een van de meest fundamentele activiteiten in linkbuilding. Denk er eens over na, de pagina met de hoogste ranking voor uw gewenste zoekopdracht heeft alle juiste links die Google hebben overtuigd van zijn superioriteit. Door de links te bestuderen, kun je erachter komen welke tactieken je moet gebruiken, zodat je vergelijkbare links kunt krijgen en die pagina kunt overtreffen.
2. Creëer linkwaardige content
Het is mogelijk om links naar elke pagina te maken met voldoende wilskracht en vastberadenheid, maar het leven is gemakkelijker als je iets hebt waar mensen echt naar willen linken.
Als het over linkwaardige content gaat, denken mensen vaak aan heel specifieke dingen, zoals:
- Online tools & rekenmachines;
- Infographics, GIF-graphics & “Map-o-graphics;”
- Prijzen & ranglijsten;
- Studies & onderzoek;
- “Hoe”-gidsen en tutorials;
- Definities & bedachte termen;
Maar ik zou willen stellen dat het concept van “linkwaardige content” flexibeler moet worden gemaakt met betrekking tot wat als zodanig kan worden gekwalificeerd. Ik bedoel, een enkel idee uit jouw artikel kan mensen motiveren om ernaar te linken, evenals het loutere bestaan van jouw bedrijf of zijn producten.
3. Content promotie
Hoe ‘linkwaardig’ jouw pagina’s ook zijn, mensen kunnen er niet naar linken zonder ze eerst te ontdekken. Met andere woorden, zelfs de beste linkwaardige content moet worden gepromoot om links aan te trekken.
4. Gast bloggen
Elke blogger wil inhoud van hoge kwaliteit publiceren die waarde toevoegt aan zijn publiek, toch? Maar om dat consequent te doen, is een hele uitdaging. Dat is een van de redenen waarom veel blog eigenaren gastartikelen op hun blogs accepteren. Gast bloggen is zo populair geworden in de SEO wereld en is in zo’n belachelijke mate uitgebuit dat Matt Cutts, voormalig hoofd van het web spam team van Google, in 2014 beroemd verklaarde dat het binnenkort zal verdwijnen. En toch, hier zijn we in 2021 en alle beoefenaars van linkbuilding die ik heb gesproken, beschouwen gast bloggen nog steeds als een van de meest effectieve manieren om links op te bouwen. Het enige dat je hoeft te doen om in de goede gratie van Google te blijven, is legitieme blogs te kiezen en ze inhoud aan te bieden die je graag op jouw eigen website zou publiceren.
6.0 Technische SEO
Technische SEO is het belangrijkste onderdeel van SEO totdat het dat niet is. Pagina’s moeten crawlbaar en indexeerbaar zijn om zelfs maar een kans te maken om te ranken, maar veel andere activiteiten zullen een minimale impact hebben in vergelijking met inhoud en links.
Ik heb deze SEO voor beginners handleiding geschreven om jou te helpen enkele basisprincipes te begrijpen en waar je jouw tijd het beste kunt besteden om de impact te maximaliseren. Er zijn veel aanvullende bronnen in het artikel gelinkt en aan het einde nog meer bronnen voor meer informatie.
Laten we beginnen.
6.1 Technische SEO basisprincipes
Aangezien dit een SEO voor beginners handleiding is, beginnen we bij de basis.
Wat is technische SEO?
Technische SEO is het proces van het optimaliseren van jouw website om zoekmachines zoals Google te helpen bij het vinden, crawlen, begrijpen en indexeren van jouw pagina’s. Het doel is gevonden te worden en rankings te verbeteren.
Hoe ingewikkeld is technische SEO?
Het hangt er van af. De basisprincipes zijn niet echt moeilijk te beheersen, maar technische SEO kan complex en moeilijk te begrijpen zijn. Ik zal de dingen zo eenvoudig mogelijk houden met deze gids.
6.2 Begrijp het crawlen
In dit hoofdstuk bespreken we hoe jij ervoor zorgt dat zoekmachines jouw inhoud efficiënt kunnen crawlen.
Hoe crawlen werkt
Crawlers halen inhoud van pagina’s en gebruiken de links op die pagina’s om meer pagina’s te vinden. Hierdoor kunnen ze inhoud op internet vinden. Er zijn een paar systemen in dit proces waar we het over zullen hebben.
URL bronnen
Een crawler moet ergens beginnen. Over het algemeen maken ze een lijst van alle URL’s die ze vinden via links op pagina’s. Een tweede systeem om meer URL’s te vinden, zijn sitemaps die zijn gemaakt door gebruikers of verschillende systemen met lijsten met pagina’s.
Crawl wachtrij
Alle URL’s die moeten worden gecrawld of opnieuw moeten worden gecrawld, krijgen prioriteit en worden toegevoegd aan de crawl wachtrij. Dit is in feite een geordende lijst met URL’s die Google wil crawlen.
Crawler
Het systeem dat de inhoud van de pagina’s pakt.
Index
Dit zijn de opgeslagen pagina’s die Google aan gebruikers laat zien.
Crawl sturen
Er zijn een paar manieren waarop jij kan bepalen wat er op jouw website wordt gecrawld. Hier zijn een paar opties.
Robots.txt
Een robots.txt-bestand vertelt zoekmachines waar ze wel en niet op uw site mogen komen.
Crawlsnelheid
Er is een crawl vertraging die jij in robots.txt kunt gebruiken en die door veel crawlers wordt ondersteund, waarmee je kan instellen hoe vaak ze pagina’s mogen crawlen. Helaas respecteert Google dit niet. Voor Google moet je de crawlsnelheid in Google Search Console wijzigen.
Toegang restricties
Als je wilt dat de pagina toegankelijk is voor sommige gebruikers, maar niet voor zoekmachines, dan is wat je waarschijnlijk wilt een van deze drie opties:
- Een soort inlogsysteem;
- HTTP-authenticatie (waarbij een wachtwoord vereist is voor toegang);
- IP Whitelisting (waardoor alleen specifieke IP-adressen toegang hebben tot de pagina’s)
Dit type installatie is het beste voor zaken als interne netwerken, alleen voor leden bestemde inhoud of voor test-, test- of ontwikkelingssites. Het geeft een groep gebruikers toegang tot de pagina, maar zoekmachines hebben er geen toegang toe en zullen de pagina’s niet indexeren.
Crawlactiviteit bekijken
Specifiek voor Google is de gemakkelijkste manier om te zien wat ze crawlen, met het Google Search Console Crawl Stats-rapport, dat je meer informatie geeft over hoe ze je website crawlen. Als je alle crawlactiviteiten op jouw website wilt zien, moet je toegang hebben tot jouw serverlogboeken en mogelijk een tool gebruiken om de gegevens beter te analyseren. Dit kan behoorlijk geavanceerd worden, maar als je hosting een controlepaneel heeft zoals cPanel, zou je toegang moeten hebben tot onbewerkte logs en enkele aggregators zoals Awstats en Webalizer.
Crawlaanpassingen Crawl
Elke website heeft een ander crawlbudget, wat een combinatie is van hoe vaak Google een site wil crawlen en hoeveel crawlen je site toestaat. Meer populaire pagina’s en pagina’s die vaak veranderen, worden vaker gecrawld, en pagina’s die niet populair lijken of goed gelinkt lijken, worden minder vaak gecrawld.
Als crawlers tekenen van stress zien tijdens het crawlen van jouw website, zullen ze het crawlen doorgaans vertragen of zelfs stoppen totdat de omstandigheden verbeteren. Nadat pagina’s zijn gecrawld, worden ze weergegeven en naar de index verzonden. De index is de hoofdlijst van pagina’s die kunnen worden geretourneerd voor zoekopdrachten. Laten we het hebben over de index.
6.3 Begrijp het indexeren
In dit hoofdstuk bespreken we hoe je ervoor kan zorgen dat jouw pagina’s worden geïndexeerd en hoe jij kan controleren hoe ze worden geïndexeerd.
Robots richtlijnen
Een robots metatag is een HTML-fragment dat zoekmachines vertelt hoe ze een bepaalde pagina moeten crawlen of indexeren. Het wordt in het <head>-gedeelte van een webpagina geplaatst en ziet er als volgt uit:
<meta name=”robots” content=”noindex” />
Canonicalization
Wanneer er meerdere versies van dezelfde pagina zijn, zal Google er een selecteren om op te slaan in hun index. Dit proces wordt ccanonicalization genoemd en de URL die als canonical is geselecteerd, is de URL die Google in de zoekresultaten laat zien. Er zijn veel verschillende signalen die ze gebruiken om de canonical URL te selecteren, waaronder:
- Canonical tags
- Dubbele pagina’s
- Interne links
- Redirects
- Sitemap URL’s
De makkelijkste manier om te zien hoe Google een pagina heeft geïndexeerd, is door de URL inspectietool in Google Search Console te gebruiken. Het toont u de door Google geselecteerde canonical URL.
6.4 Technische SEO quick wins
Een van de moeilijkste dingen voor SEO’s is het stellen van prioriteiten. Er zijn veel best practices, maar sommige wijzigingen hebben meer invloed op jouw rankings en verkeer dan andere. Hier zijn enkele van de projecten die ik zou aanraden om prioriteit te geven.
Controleer indexering
Zorg ervoor dat pagina’s die je wilt dat mensen vinden, kunnen worden geïndexeerd in Google. De twee voorgaande hoofdstukken gingen allemaal over crawlen en indexeren en dat was geen toeval.
Verloren links terughalen
Websites hebben de neiging om hun URL’s in de loop der jaren te veranderen. In veel gevallen bevatten deze oude URL’s links van andere websites. Als ze niet worden omgeleid naar de huidige pagina’s, gaan die links verloren en tellen ze niet langer mee voor uw pagina’s. Het is nog niet te laat om deze omleidingen te doen en u kunt snel verloren waarde terugvorderen. Zie dit als de snelste linkbuilding die je ooit zult doen.
Interne links toevoegen
Interne links zijn links van de ene naar de andere pagina op jouw site. Ze helpen jouw pagina’s gevonden te worden en helpen de pagina’s ook beter te ranken.
Schema markup toevoegen
Schema markup is code die zoekmachines helpt jouw content beter te begrijpen en die vele functies mogelijk maakt waarmee je jouw website kunt onderscheiden van de rest in zoekresultaten. Google heeft een zoekgalerij die de verschillende zoekfuncties en het schema toont dat nodig is om jouw site in aanmerking te laten komen.
6.5 Extra technische SEO projecten
De projecten waar ik het in dit hoofdstuk over zal hebben, zijn allemaal goede dingen om op te focussen, maar ze vergen misschien meer werk en hebben minder voordelen dan de quick win projecten uit het vorige hoofdstuk. Dat betekent niet dat je ze niet moet doen, dit is alleen om je een idee te geven van hoe je prioriteiten kunt stellen aan verschillende projecten.
Signalen voor pagina ervaring
Dit zijn minder ranking factoren, maar nog steeds dingen waar je naar wilt kijken in het belang van jouw gebruikers. Ze hebben betrekking op aspecten van de website die van invloed zijn op de gebruikerservaring (UX).
Core Web Vitals
Core Web Vitals zijn de snelheidsstatistieken die deel uitmaken van de pagina ervaring signalen van Google die worden gebruikt om de gebruikerservaring te meten. De statistieken meten de visuele belasting met Largest Contentful Paint (LCP), visuele stabiliteit met Cumulative Layout Shift (CLS) en interactiviteit met First Input Delay (FID).
HTTPS
HTTPS beschermt de communicatie tussen browser en server tegen onderschepping en manipulatie door aanvallers. Dit zorgt voor vertrouwelijkheid, integriteit en authenticatie voor de overgrote meerderheid van het huidige WWW-verkeer. Je wilt dat jouw pagina’s worden geladen via HTTPS en niet via HTTP. Elke website die een slotje pictogram in de adresbalk toont, gebruikt HTTPS.
Mobiel vriendelijkheid
Simpel gezegd, dit controleert of webpagina’s correct worden weergegeven en gemakkelijk kunnen worden gebruikt door mensen op mobiele apparaten. Hoe weet je hoe mobiel vriendelijk jouw site is? Controleer het rapport ‘Mobiele bruikbaarheid’ in Google Search Console. Dit rapport geeft aan of een van uw pagina’s problemen heeft met mobiel vriendelijkheid.
Veilig surfen
Dit zijn controles om ervoor te zorgen dat pagina’s niet misleidend zijn, geen malware bevatten en geen schadelijke downloads bevatten.
Interstitials
Interstitials zorgen ervoor dat inhoud niet wordt gezien. Dit zijn pop-ups die de belangrijkste inhoud behandelen waarmee gebruikers mogelijk moeten communiceren voordat ze verdwijnen.
Hreflang — voor meerdere talen
Hreflang is een HTML kenmerk dat wordt gebruikt om de taal en geografische targeting van een webpagina te specificeren. Als je meerdere versies van dezelfde pagina in verschillende talen hebt, kun je de hreflang tag gebruiken om zoekmachines zoals Google op de hoogte te stellen van deze varianten. Dit helpt hen om de juiste versie aan hun gebruikers te leveren.
Algemeen onderhoud / website gezondheid
Deze taken zullen waarschijnlijk niet veel invloed hebben op jouw rankings, maar zijn over het algemeen goede dingen om op te lossen voor de gebruikerservaring.
Broken links
Broken links zijn links op jouw site die verwijzen naar niet-bestaande bronnen. Deze kunnen intern zijn (d.w.z. naar andere pagina’s op uw domein) of extern (d.w.z. naar pagina’s op andere domeinen). Je kan snel verbroken links op jouw website vinden met Site Audit in het Links-rapport. Het is gratis in Ahrefs Webmaster Tools.
Redirect chains
Redirect chains zijn een reeks redirects die plaatsvinden tussen de initiële URL en de doel URL. Probeer redirects chains te vermijden en redirect zoveel mogelijk zonder tussen schakels.