Hoe schema markup je lokale zoekresultaten kan versterken

schema markup

Gestructureerde gegevens nemen de SEO-wereld met stormachtige snelheid over. Zoekmachines zoals Google hunkeren ernaar, smeken bijna om gestructureerde informatie. En als SEO-professionals of website-eigenaren geven we ze wat ze willen, nietwaar? Geen ontkomen aan, gestructureerde gegevens zijn aan het roer en domineren nu al de golven van de zoekmachineoptimalisatie wereld. Schema markup is de technische manier om deze gegevens aan je website toe te voegen.

Laten we dan eens kijken wat ze eigenlijk zijn. Gestructureerde gegevens, in de volksmond beter bekend als Schema-markering, zijn in feite gestructureerde formaten om webinformatie te beschrijven. Het is als het geven van een duidelijke handleiding aan Google’s hongerige arachnoid crawlers, waardoor ze uw website gemakkelijker kunnen begrijpen en er doorheen kunnen navigeren. Het is letterlijk zoals dat gezegde: “Als je het niet kunt uitleggen aan een 6-jarige, begrijp je het zelf niet echt.” Schema-markering breekt de informatie als het ware op in hapklare stukjes die gemakkelijker te verteren zijn voor zoekmachines.

Wat is schema-markering?

Schema-markering is een krachtig instrument in de toolkit van elke SEO-expert. Het is in feite een manier om aan zoekmachines te vertellen wat de inhoud of informatie op onze webpagina’s betekent. Dit wordt bereikt door een specifieke code toe te voegen aan de HTML van onze site, die helpt bij het beter organiseren en presenteren van de informatie voor de crawlers van zoekmachines.

Het ‘schema’ in schema-markering is eigenlijk een verzameling voorgedefinieerde (gestandaardiseerde) codes die door zoekmachines worden begrepen. Het rangeert van het verklaren van eenvoudige dingen zoals het verschil tussen de kop van een artikel en de inhoud ervan, tot ingewikkelder zaken zoals kenmerken van een product of dienst. Het implementeren van schema-markering op je website helpt dus zoekmachines beter begrijpen wat je te bieden hebt.

Het verband tussen schema-markering en lokale SEO

Schema-markering speelt een cruciale rol in lokale SEO en kan het verschil maken tussen zichtbaar en onzichtbaar zijn in lokale zoekopdrachten. Met goed geïmplementeerde schema-markering kan Google beter begrijpen wat de inhoud van uw website betekent. Google is hier gek op omdat het helpt om gebruikers de meest relevante resultaten te tonen. En laten we eerlijk zijn, dat is waar lokale SEO helemaal om draait: aanwezig zijn waar en wanneer uw klanten u zoeken.

Met schema-markering kunt u belangrijke informatie over uw bedrijf weergeven zoals adres, telefoonnummer, openingstijden en zelfs reviews. Dit kan zeer nuttig zijn voor lokale klanten die op zoek zijn naar deze belangrijke details. Trouwens, wie checkt er nu niet eerst de openingstijden voordat ze naar een winkel gaan? Plus, als u een restaurant bezit, kan het toevoegen van prijsklasse of het soort keuken die u serveert zeer nuttig zijn voor potentiële klanten. Kortom, met schema-markering kun je echt een stapje voor zijn op je concurrenten in de lokale zoekresultaten.

Voorbeelden schema markup voor lokale SEO

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van schema-markering voor lokale SEO:

  • Het verbetert de zichtbaarheid in zoekmachines: Met goed geïmplementeerde schema-markering kan uw website beter opvallen in de zoekresultaten. Dit komt omdat Google een duidelijker beeld krijgt van wat uw inhoud betekent, waardoor u relevanter wordt voor gebruikers.
  • Het biedt nuttige informatie aan klanten: Schema-markering stelt u in staat om belangrijke details over uw bedrijf weer te geven zoals adres, telefoonnummer en openingstijden. Deze informatie is essentieel voor lokale klanten die mogelijk interesse hebben in uw diensten of producten.
  • Beoordelingen tonen: U kunt ook reviews opnemen in uw schema-markering. Dit geeft potentiële klanten een idee van wat ze kunnen verwachten als ze ervoor kiezen om met u zaken te doen.
  • Specifieke details weergeven: Als u een restaurant bezit, kunt u bijvoorbeeld prijsklasse of keukensoort toevoegen aan uw markering. Dit helpt mensen die specifiek zoeken naar wat je aanbiedt.

Het implementeren van schema-markering kan dus aanzienlijk bijdragen aan het succes van je lokale SEO-strategie. Door deze techniek effectief te gebruiken, kun je niet alleen meer verkeer naar je site trekken, maar ook hogere conversieratio’s behalen door relevante en nuttige informatie direct beschikbaar te maken voor potentiële klanten.

De implementatie van schema-markering

Implementeren van schema-markering kan in het begin wat ontmoedigend lijken, vooral als je geen sterke technische expertise hebt. Maar maak je geen zorgen, er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen. Tools zoals Google’s Structured Data Markup Helper kunnen je door het proces leiden en het toevoegen van de nodige codes aan je website vereenvoudigen. Controleer daarna de correcte werking van schema-markering met behulp van Google’s Rich Results Tool.

Daarnaast zijn er ook plug-ins beschikbaar voor populaire contentmanagementsystemen zoals WordPress, die het proces van het toevoegen van schema-markering aan je site gemakkelijker maken. Deze plug-ins genereren automatisch de vereiste schema-codes voor je pagina’s en stellen je in staat om ze te bewerken om aan je specifieke behoeften te voldoen. Dus, al heb je een klein beetje technische kennis of begrip van de achterliggende code, met de juiste tools en middelen, is het implementeren van schema-markering absoluut haalbaar.

Wat is het belang van gestructureerde gegevens voor SEO?

Gestructureerde gegevens zijn van cruciaal belang voor SEO omdat ze zoekmachines helpen te begrijpen waar uw inhoud over gaat. Dit kan uw zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren en de kans vergroten dat gebruikers op uw site klikken.

Kun je uitleggen wat schema-markering is?

Schema-markering is een soort microdata die toegevoegd kan worden aan de HTML van uw website om zoekmachines meer gedetailleerde informatie te geven over de inhoud van uw pagina’s. Het helpt zoekmachines om de inhoud van uw site beter te begrijpen en deze nauwkeuriger weer te geven in zoekresultaten.

Hoe is schema-markering gerelateerd aan lokale SEO?

Schema-markering kan bijzonder nuttig zijn voor lokale SEO. Door bijvoorbeeld uw bedrijfsadres, openingstijden of recensies te markeren, kunt u zoekmachines helpen om relevante informatie over uw bedrijf aan lokale zoekers te tonen.

Hoe implementeer ik schema-markering op mijn website?

De implementatie van schema-markering kan technisch zijn, maar er zijn verschillende hulpmiddelen en plugins beschikbaar die het proces kunnen vereenvoudigen. Meestal omvat het toevoegen van specifieke types van microdata aan de HTML van uw pagina’s, in een formaat dat door zoekmachines kan worden gelezen.

Zijn er hulpmiddelen om mij te helpen met de implementatie van schema-markering?

Ja, er zijn verschillende online hulpmiddelen zoals Google’s Structured Data Markup Helper, die u kunnen helpen bij het genereren van de juiste schema-markering voor uw site.

Kan schema-markering mijn SEO-ranking verbeteren?

Hoewel schema-markering op zichzelf uw SEO-ranking niet direct verbetert, kan het de manier waarop uw pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten verbeteren, wat kan leiden tot een hogere click-through rate en meer verkeer naar uw site.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.