De sleutel tot een succesvolle PR-campagne

Digital PR

Een wereld zonder internet is ondenkbaar. En als je bedenkt dat bijna 4,4 miljard mensen geclassificeerd zijn als ‘actieve gebruikers’ in april van dit jaar – een verbazingwekkende 58% van de wereldbevolking – is het feit dat we ons in elk klein ding aanpassen om digitaal te worden niet buitengewoon, maar eerder noodzakelijk. Naarmate digitale connectiviteit zich blijft ontwikkelen, veranderen ook de behoeften en eisen van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van hun online aanwezigheid om een merk en reputatie op te bouwen. Dit is wat we nu kennen als digitale PR.

De weg naar succesvolle Digitale PR

In de kern genereren digitale PR-specialisten organische backlinks naar de website van een bedrijf vanaf gezaghebbende sites. Dit gebeurt door nauw samen te werken met journalisten en content-influencers. Dit is om expertise in een vakgebied te demonstreren via grondig onderzoeksgedreven campagnes. En het mooie van digitale PR is dat het niet per se bakken met geld vereist, omdat het allemaal draait om het bezitten van de perfecte mix van ingrediënten om een echt succesvolle PR-campagne te ontwikkelen.

One size fits all

Als je SEO specialist bent en meestal met meerdere sectoren werkt, is de term ‘one size fits all’ zeker niet van toepassing in de wereld van digitale PR. Je aanpak voor elke klant moet uniek zijn, doordacht en eclectisch. Denk na over de doelen van de content en de branche-niche waaruit je klant backlinks zou willen ontvangen. Niet alleen zal je content variëren, maar ook je toon, structuur en outreach-proces zullen afhangen van de aard van je idee. Voor de ene klant is een quiz of spel misschien de beste aanpak om organische links aan te trekken. Terwijl andere klanten mogelijk een veel serieuzere benadering nodig hebben, met feiten en cijfers.

Kracht van relaties

Bij het produceren van een online PR-campagne moet je outreach-proces bekwaam en effectief zijn – niet alleen om je doelgroep te bereiken, maar ook om nieuwe en oude relaties te onderhouden en te koesteren. Zo vergroot je je bereik naar demografische groepen zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Overwegingen bij PR campagne

Het sturen van geautomatiseerde en generieke e-mails is uit den boze. Toon daarentegen je expertise door een e-mail te personaliseren of creatieve middelen in te zetten via sociale media. Het aanbieden van unieke content zal op de lange termijn je outreach-proces ten goede komen, wat essentieel is voor een goede PR.

Plaats jezelf in de schoenen van de ontvanger (de journalist) en zijn lezers. Hoewel onze functietitel niet ‘journalist’ is, hebben we als digitale marketeers de kneepjes van het vak goed geleerd. Daarom moet elk idee dat je naar voren brengt gericht zijn op een medium, een sector en/of een journalist waarmee je een duidelijke connectie hebt of de potentie hebt om er een op te bouwen.

Bied exclusiviteit aan. Zodra je deze banden hebt gevormd, heb je de mogelijkheid om relevante en exclusieve content door te geven, die zij online zullen publiceren en delen via hun sociale mediakanalen. Dit vergroot verder de blootstelling van het merk van je klanten.

Aanhaking bij trending onderwerpen

Het maakt niet uit wat het nieuws van de dag is, de media zijn naar verluidt verzadigd met artikelen, gidsen, blogposts, fotoverhalen en meer. En hoewel dit je soms kan weerhouden om content te creëren, is het in termen van digitale PR juist de productie van “nieuwe” content die je leert hoe je succesvol kunt zijn in PR.

Newsjacking, zoals het genoemd wordt, is een eenvoudige manier om gebruik te maken van actuele nieuwscontent of trending onderwerpen op sociale media, zoals nationale bewustzijnsdagen of evenementen, en het in je voordeel te gebruiken. Wat je niet wilt doen, is een campagne produceren met dezelfde insteek als elk ander artikel daarbuiten. Jouw taak is om het op zijn kop te zetten en een hoek te vinden waar journalisten niet aan gedacht zouden hebben en die boeiend is, en/of waar ze zelf geen tijd voor zouden hebben om onderzoek naar te doen. Bovenal willen de media initiatief zien.

Visuele elementen

Het toevoegen van visuele ondersteuning bij je gegevens kan je PR naar een hoger niveau tillen, van ‘goed’ naar ‘uitstekend’. Daarnaast, als een journalist eerst het visuele aspect ziet en het leuk vindt voordat hij naar de inhoud kijkt, is je doel bereikt. Soms duurt het slechts enkele seconden voor een journalist om een beslissing te nemen, en een infographic kan het verschil maken tussen gepubliceerd worden en niet gepubliceerd worden.

Goed doordachte benadering

Stel je voor dat je na een twee weken durende vakantie weer aan je bureau gaat zitten en ontdekt dat je honderden e-mails hebt ontvangen, en de paniek slaat toe. Nou, dit is het dagelijkse leven van journalisten. Redacteuren en schrijvers hebben het ontzettend druk en selecteren alleen de allerbeste inhoud, dus je e-mail moet degene zijn waar ze aandacht aan besteden. Je pitch is je cv – zonder een opvallende onderwerpregel, een korte introductie, hoofdpunten, statistieken en verwijzingen naar eerdere gepubliceerde artikelen, zul je moeite hebben om op te vallen.

De perfecte onderwerpregel is essentieel, en zonder een pakkende openingszin zal je pitch verdwijnen tussen de andere onsuccesvolle PR-berichten. Persoonlijke e-mail – en niet ‘Hallo, ik zag je recente artikel over (xxx) en dacht dat je geïnteresseerd zou zijn in mijn persbericht’. Neem in plaats daarvan even de tijd om je lezer en zijn publiek te identificeren. Een gepersonaliseerde e-mail laat zien dat je duidelijk hebt gemerkt voor wie ze schrijven, wat hun toon is, wie hun publiek is en waar ze interesse in hebben bij het ontvangen van pitches. Vermeld de feiten en cijfers en laat het overbodige weg – journalisten moeten vrijwel direct een ‘kop’ zien, dus als je campagne verzadigd is met overbodige hoeveelheden content die een artikel zouden vormen in plaats van een PR, zullen journalisten afhaken.

Campagne optimaliseren

Het moment dat je op ‘verzenden’ drukt, wacht je vol spanning op een golf van links die naar je toe komen. Het harde werk is misschien gedaan, maar in werkelijkheid is het moeilijkste gedeelte het onderhouden van een solide basis voor outreach en ervoor zorgen dat je alles doet om een campagne zo krachtig mogelijk te pushen. Je zult jezelf vragen stellen: ‘Was je onderwerpregel aansprekend – had deze een hoge of lage openingspercentage?’, ‘Heb je handmatig outreach gedaan met traditionele zoektools?’, ‘Heb je outreach gedaan naar de juiste sectoren?’. En misschien vraag je jezelf zelfs af of er een andere demografische groep is waar je de campagne naartoe moet sturen.

Of misschien was het timing niet juist – heb je een belangrijke gebeurtenis gemist? Of staat er iets op komst? Tijd kan een hindernis zijn, maar kan ook in je voordeel werken. Dus als je ziet dat je campagne niet goed presteert, neem dan de tijd om je digitale PR-campagne effectief te evalueren. Ongeacht wat je kunt beheersen, is het altijd belangrijk om het succes van een campagne te beoordelen en te leren hoe je een potentieel ‘dode’ campagne nieuw leven in kunt blazen.

Analyseer resultaten

Analyseer de prestaties van je campagne en kijk naar verschillende aspecten, zoals het aantal backlinks dat je hebt gegenereerd, het bereik van je content op sociale media, de reacties en betrokkenheid van het publiek, en de media-aandacht die je hebt gekregen. Identificeer de sterke punten en gebieden die verbetering behoeven. Maak gebruik van analysetools om het verkeer naar je website te meten, de ranking van je zoekwoorden te volgen en het succes van je content te meten. Met deze gegevens kun je je strategie aanpassen en gerichte verbeteringen aanbrengen. Daarnaast is het waardevol om feedback te verzamelen van journalisten, influencers en je doelgroep.

Leer van hun reacties en suggesties en pas je aanpak dienovereenkomstig aan. Blijf ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de branche. SEO en digitale PR evolueren voortdurend, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste strategieën en technieken. Blijf leren, experimenteren en optimaliseren om je PR-campagnes steeds succesvoller te maken.

Met deze 6 sleutelfactoren – een unieke benadering, sterke relaties, trendgerichte inhoud, visuele aantrekkingskracht, doordachte pitches en voortdurende optimalisatie – heb je de sleutel in handen voor een succesvolle PR-campagne. Zet deze principes in en bereik de toppositie in Google met jouw geweldige content.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.