De belangrijkste SEO trends voor 2024!

SEO trends 2024

SEO, of Search Engine Optimization, blijft een dynamisch en cruciaal onderdeel van digitale marketingstrategieën. Terwijl we het einde van 2023 naderen, is het van vitaal belang om vooruit te kijken en te begrijpen hoe het SEO-landschap zal evolueren. In een tijdperk waarin technologische vooruitgang en veranderende gebruikersgewoonten de manier waarop zoekmachines werken transformeren, moeten marketeers en website-eigenaren zich aanpassen aan deze veranderingen om relevant te blijven en succes te behalen. In dit artikel onderzoeken we de meest opvallende trends en ontwikkelingen die de wereld van SEO zullen vormgeven in 2024 en daarna. Door inzicht te krijgen in deze trends en strategieën te implementeren die hierop inspelen, kunnen bedrijven en professionals in staat zijn om hun online aanwezigheid te versterken en te gedijen in een steeds competitievere digitale omgeving.

SEO trends 2024

De technische wereld blijft zich ontwikkelen, maar dit jaar gaat het extra hard. Met de ontwikkelingen van AI gaat de wereld er snel heel anders uit zien, ook voor SEO. Dit is ook voor mij als SEO freelancer een leuke tijd om weer zo aan te passen dat ik resultaten blijf halen voor mijn klanten. Daarom deel ik graag de belangrijkste SEO trends voor 2024 met jullie!

1. Google Search Generative Experience (SGE)

De Google Search Generative Experience (SGE) is een krachtige nieuwe ontwikkeling in de wereld van SEO. Het betreft Google’s AI-aangedreven zoekervaring, die de manier waarop gebruikers met zoekmachines omgaan, zal veranderen. Met SGE genereert Google AI-aangedreven resultaten voor veel zoekopdrachten, die bovenaan de zoekresultatenpagina’s (SERP’s) verschijnen. Hoewel het momenteel beschikbaar is voor een beperkt aantal gebruikers in de Verenigde Staten en alleen in het Engels, zal SGE waarschijnlijk in de toekomst breder worden uitgerold. Deze verschuiving duidt op een meer interactieve, gebruiksvriendelijke zoekervaring, waarbij het algoritme de behoeften en intentie van de gebruiker begrijpt en anticipeert. SGE is geen chatbot, maar eerder een geavanceerde manier waarop Google AI-aangedreven resultaten levert die direct antwoorden op zoekopdrachten, relevante visuele informatie biedt en een conversatiemodel ondersteunt.

Voorbereiden op SGE

Hoewel het op dit moment te vroeg is om een definitieve methode te hebben om inhoud te optimaliseren voor Google’s SGE, is het essentieel om je te richten op inhoud die direct en uitgebreid antwoord geeft op gebruikersvragen. De AI-gegenereerde inhoud die door SGE wordt geboden, bevat nog steeds links naar relevante inhoud en bronnen. Het is nog niet duidelijk welke factoren van invloed zijn op de links die naast de fragmenten verschijnen. Het kan een goed idee zijn om manieren te overwegen waarop je deze factoren in je eigen inhoudsstrategie kunt opnemen. Laat echter traditionele SEO-best practices niet los vanwege SGE. Hoewel de door AI gegenereerde resultaten het gedrag van gebruikers kunnen veranderen, bevatten SERP’s nog steeds traditionele zoekresultaten. Dit maakt ze relevant in de toekomst van SEO.

2. Zero-Click-zoekopdrachten

Zero-click-zoekopdrachten nemen toe, wat betekent dat meer zoekopdrachten resulteren in geen klik op een van de weergegeven resultaten. Volgens de Semrush Zero-Clicks Study laat 57% van de mobiele en ongeveer een kwart van de desktopzoekopdrachten de SERP verlaten zonder te klikken op een organisch of betaald resultaat. Dit gebeurt om verschillende redenen. Bijvoorbeeld, gebruikers zoeken naar lokale bedrijven of diensten, Google biedt vaak de nodige informatie zoals locatie, contactgegevens of openingstijden rechtstreeks in de lokale of kaartweergave. Ook voor snelle conversies of berekeningen, zoals zoekopdrachten als “USD naar EUR” of “mijlen naar kilometers”, biedt Google een snelle conversietool direct in de SERP’s. Bovendien resulteren zoekopdrachten naar openbare figuren of beroemdheden vaak in een kennispaneel dat basisinformatie biedt, zoals hun leeftijd, beroep en opmerkelijke werken. Deze zoekopdrachten leiden vaak tot nul klikken.

Voorbereiden op zero-click

Om de impact van nul-klik-zoekopdrachten te minimaliseren, kun je je strategie aanpassen om featured snippets te beveiligen voor die zoekopdrachten die niet resulteren in klikken. Hoewel deze zoekopdrachten niet noodzakelijk tot meer verkeer leiden, kan het beveiligen van de uitgelichte snippet (“positie nul”) voor deze zoekwoorden je in een uitstekende positie brengen. Dit vergroot niet alleen je kansen om klikken te krijgen van gebruikers die de resultaten verkennen, maar verhoogt ook de merkherkenning. Door merkherkenning als een erkende thought leader in de branche, is de kans groter dat gebruikers in toekomstige zoekopdrachten op je site klikken of je site direct bezoeken voor antwoorden.

3. Core Web Vitals en pagina ervaringen

Dit is een van de SEO trends die al langere tijd belangrijk is en steeds belangrijker wordt. Core Web Vitals zijn een reeks belangrijke gebruikerservaring metingen die Google gebruikt om de algehele gebruiksvriendelijkheid van een website te beoordelen. Deze metingen omvatten onder andere Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID), en Cumulative Layout Shift (CLS). In 2021 integreerde Google deze factoren in het algoritme om de paginarangschikking in zoekresultaten te bepalen. In 2024 blijven Core Web Vitals en Pagina Ervaringen een essentieel onderdeel van SEO. Websites die een goede gebruikerservaring bieden en voldoen aan de Core Web Vitals-standaarden, hebben meer kans op hogere posities in de zoekresultaten.

Voorbereiden op Core Web Vitals

Om je website voor te bereiden op de SEO-trend van Core Web Vitals en Pagina Ervaringen, moet je investeren in website-optimalisatie. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Analyseer je website met tools zoals Google PageSpeed Insights om te begrijpen waar verbeteringen nodig zijn.
 • Optimaliseer afbeeldingen en mediabestanden om de laadtijd van de pagina te verkorten.
 • Zorg ervoor dat je webhosting provider betrouwbaar is en snelle laadtijden biedt.
 • Werk aan het minimaliseren van technische fouten op je website.
 • Test de mobiele bruikbaarheid van je site om ervoor te zorgen dat deze goed werkt op smartphones en tablets.
 • Monitor je Core Web Vitals-metingen regelmatig en werk eraan om ze te verbeteren.

4. E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

EE-A-T, wat staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness, blijft een cruciale factor in SEO in 2024. Google hecht veel waarde aan de kwaliteit van de inhoud en de geloofwaardigheid van de websites die het publiceren. Sites die als experts in hun vakgebied worden beschouwd, hebben een voordeel in zoekresultaten. Het is essentieel om hoogwaardige, goed onderbouwde inhoud te produceren en je expertise en autoriteit op je vakgebied te benadrukken.

Voorbereiden op E-E-A-T

Om te voldoen aan de E-E-A-T-vereisten en je website voor te bereiden op deze SEO-trend, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Zorg voor goed onderbouwde inhoud door feitelijke informatie, onderzoek en bronnen te verstrekken.
 • Werk aan het vergroten van je online autoriteit door gastbijdragen te schrijven voor gerenommeerde websites in je branche en door inzichtelijke, diepgaande inhoud te delen.
 • Verzamel beoordelingen en getuigenissen van klanten om het vertrouwen in je bedrijf of website te vergroten.
 • Vermeld de referenties en ervaring van de auteurs van de inhoud op je website.
 • Let op de betrouwbaarheid van je website door te zorgen voor een veilige, HTTPS-verbinding en het vermijden van misleidende of schadelijke inhoud.
 • Laat zien dat je een specialist bent in jouw vakgebied.

5. Lokale SEO en Google Mijn Bedrijf (GMB)

Lokale SEO blijft een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie in 2024, vooral voor bedrijven met fysieke locaties. Google Mijn Bedrijf (GMB) speelt hierbij een centrale rol. GMB stelt bedrijven in staat om hun lokale zichtbaarheid te verbeteren, relevante informatie weer te geven, zoals openingstijden en locatie, en klantrecensies te beheren. Met de groeiende trend van mobiel zoeken en “in de buurt” -zoekopdrachten, is lokale SEO van vitaal belang om potentiële klanten naar je fysieke locatie te trekken.

Voorbereiden op lokale SEO

Om te profiteren van lokale SEO en GMB, overweeg de volgende stappen:

 • Claim en optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-vermelding met nauwkeurige informatie over je bedrijf.
 • Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie consistent is op alle online platforms, inclusief je website, sociale media en lokale vermeldingen.
 • Verzamel positieve beoordelingen van klanten op je GMB-pagina.
 • Maak gebruik van lokale zoekwoorden in je website-inhoud en blogberichten om je lokale aanwezigheid te vergroten.
 • Houd je openingstijden en contactinformatie up-to-date, vooral tijdens vakanties en speciale evenementen.

Het begrijpen en implementeren van deze SEO-trends zal je helpen om in 2024 een sterke online aanwezigheid te behouden en te groeien. Het is essentieel om flexibel te blijven en je strategie aan te passen aan de veranderende landschap van zoekmachineoptimalisatie.

Natuurlijk, hier zijn uitgebreide uitleg voor punt 6 en 7:

6. Voice Search optimalisatie

Voice search is een groeiende trend en zal in 2024 een belangrijke rol blijven spelen in SEO. Met de opkomst van spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa, gebruiken steeds meer mensen hun stem om zoekopdrachten uit te voeren. Het verschil tussen tekstuele zoekopdrachten en spraakgestuurde zoekopdrachten is significant, en daarom moeten SEO-strategieën zich aanpassen aan deze nieuwe manier van zoeken.

Voorbereiden op voice search

Om je website te optimaliseren voor voice search en deze SEO-trend te benutten, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Gebruik natuurlijke, conversatieachtige taal in je inhoud, aangezien spraakgestuurde zoekopdrachten vaak meer informeel en vraaggericht zijn.
 • Zorg ervoor dat je website snel laadt, omdat veel voice search-gebruikers snelle antwoorden verwachten.
 • Optimaliseer je lokale SEO, aangezien veel voice search-opdrachten gericht zijn op lokale informatie, zoals “Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?”
 • Maak gebruik van gestructureerde gegevens en schema-markeringen om zoekmachines te helpen relevante informatie uit je inhoud te halen.
 • Ontwikkel inhoud die antwoorden biedt op veelgestelde vragen en probleemoplossende informatie bevat, aangezien dit vaak het doel is van spraakgestuurde zoekopdrachten.

7. Video SEO en YouTube optimalisatie

Video blijft een populair en groeiend medium op internet, en YouTube is de op een na grootste zoekmachine ter wereld. In 2024 blijft video SEO een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het optimaliseren van video-inhoud voor zoekmachines helpt je om een breder publiek te bereiken en kan je merk versterken.

Voorbereiden op Video SEO

Om je video-inhoud en YouTube-kanaal te optimaliseren voor SEO, overweeg de volgende stappen:

 • Kies relevante zoekwoorden voor je video’s en verwerk ze in de titel, beschrijving en tags.
 • Maak boeiende miniaturen en titels om de klikfrequentie te verbeteren.
 • Zorg ervoor dat je video’s van hoge kwaliteit zijn en gebruik ondertiteling om de toegankelijkheid te vergroten en de inhoud doorzoekbaar te maken.
 • Moedig interactie aan door te vragen om likes, reacties en abonnementen op je kanaal.
 • Houd rekening met de kijkduur en de betrokkenheid van de kijkers, aangezien deze factoren van invloed zijn op de rangschikking van je video’s in de zoekresultaten van YouTube.

Het begrijpen en implementeren van deze SEO-trends zal je helpen om in 2024 een sterke online aanwezigheid te behouden en te groeien. Het is essentieel om flexibel te blijven en je strategie aan te passen aan de veranderende landschap van zoekmachineoptimalisatie, inclusief de opkomst van voice search en de groei van video-inhoud.

8. Visual Search optimalisatie

Visuele zoekopdrachten winnen aan populariteit dankzij de verbeterde technologieën voor beeldherkenning. Met visuele zoekopdrachten kunnen gebruikers afbeeldingen uploaden of foto’s maken om informatie te vinden over objecten, producten of locaties. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor e-commerce en kan de manier waarop mensen online shoppen veranderen.

Voorbereiden op Visual Search

Om je website te optimaliseren voor visuele zoekopdrachten, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Zorg voor hoogwaardige afbeeldingen op je website en voeg beschrijvende alt-teksten toe aan afbeeldingen om zoekmachines te helpen begrijpen wat erop staat.
 • Implementeer gestructureerde gegevens en schema-markeringen om productinformatie te markeren, zoals prijzen, beoordelingen en beschikbaarheid.
 • Overweeg om visuele zoekfuncties op je website te integreren, waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen uploaden om gerelateerde producten te vinden.
 • Werk samen met visuele zoekmachines en platforms om je producten te laten verschijnen in visuele zoekresultaten.

Conclusie SEO trends 2024

Het zou heel goed kunnen dat de SEO trends voor 2024 zich snel gaan opvolgen in de komende maanden. De ontwikkelingen gaan extreem snel en zullen alleen maar sneller gaan. Desondanks ben ik ervan overtuigd dat je met dit artikel goed voorbereid gaat zijn en de SEO trends voor het nieuwe jaar goed in kaart hebt.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.