Alles wat je moet weten over Robots.txt

Robots.txt

Ben je een website-eigenaar of een SEO-enthousiasteling die zich afvraagt wat de term “robots.txt” betekent en hoe het van invloed kan zijn op de zoekmachine rankings van jouw website? Zoek niet verder! Omdat ik in deze uitgebreide gids alles behandel wat je moet weten over robots.txt voor SEO.

Wat is Robots.txt?

Het is een tekstbestand op jouw website dat instructies geeft aan zoekmachines over welke pagina’s van de website gecrawld (geïndexeerd) mogen worden en welke niet. Het is een belangrijk bestand voor zoekmachine optimalisatie (SEO), omdat het helpt bij het voorkomen dat zoekmachines inhoud van jouw website indexeren die je niet wilt dat ze zien.

Waarom is het belangrijk voor SEO?

Door het gebruik van dit bestand kun je zoekmachines vertellen welke pagina’s je wel en niet wilt laten indexeren. Dit is belangrijk omdat het kan voorkomen dat zoekmachines dubbele inhoud indexeren, pagina’s indexeren die je niet wilt dat ze zien, of pagina’s indexeren die niet relevant zijn voor jouw website. Hierdoor kan het de zoekmachine ranking van jouw website verbeteren.

Hoe maak je een Robots.txt bestand aan?

Een robots.txt bestand is gemakkelijk aan te maken en te plaatsen op jouw website. Je kunt het aanmaken met een teksteditor zoals Kladblok of Notepad. Het is belangrijk om het bestand ‘robots.txt’ te noemen en het op de hoofdmap van jouw website te plaatsen. Het bestand moet toegankelijk zijn voor zoekmachines en moet zich bevinden op de URL “www.jouwwebsite.nl/robots.txt”.

Hoe werkt het?

Wanneer een zoekmachine een website crawlt, zal deze eerst naar het robots bestand kijken om te zien welke pagina’s mogen worden gecrawld en welke niet. Als een pagina niet is opgenomen in het bestand, gaat de zoekmachine ervan uit dat deze gecrawld mag worden. Als een pagina is opgenomen in het bestand, zal de zoekmachine deze niet crawlen.

Welke regels kunnen worden opgenomen in Robots.txt?

Er zijn een aantal verschillende regels die je kunt opnemen in jouw bestand, waaronder:

  • User-agent: Dit is de naam van de zoekmachine waarvoor je de instructies geeft.
  • Disallow: Hiermee vertel je zoekmachines welke pagina’s niet gecrawld mogen worden.
  • Allow: Hiermee vertel je zoekmachines welke pagina’s wel gecrawld mogen worden.
  • Crawl-delay: Hiermee kun je zoekmachines vertellen hoeveel seconden ze moeten wachten voordat ze een nieuwe pagina crawlen.
  • Sitemap: Hiermee kun je zoekmachines vertellen waar jouw sitemap zich bevindt.

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Is het verplicht om een Robots.txt bestand te hebben?

Nee, het is niet verplicht om een robots.txt bestand te hebben. Maar het wordt wel aangeraden omdat het kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking van jouw website.

2. Kan ik zoekmachines verbieden om mijn hele website te crawlen?

Ja, je kunt zoekmachines verbieden om jouw hele website te crawlen door een regel op te nemen in jouw robots.txt bestand met “Disallow: /”. Zodat jouw pagina’s niet gecrawld worden.

3. Wat gebeurt er als ik een pagina blokkeer in Robots.txt die al is geïndexeerd?

Als je een pagina blokkeert in robots.txt die al is geïndexeerd, zal deze pagina nog steeds zichtbaar zijn in de zoekresultaten totdat de zoekmachine de pagina opnieuw crawlt en ziet dat deze is geblokkeerd.

4. Kan ik met Robots.txt zoekmachines verbieden om afbeeldingen en andere media te crawlen?

Ja, je kunt zoekmachines verbieden om afbeeldingen en andere media te crawlen door regels op te nemen in jouw robots.txt bestand met de map waarin deze bestanden zich bevinden, zoals “Disallow: /images/”.

5. Wat is het verschil tussen Robots.txt en Meta Robots?

Robots.txt en Meta Robots zijn beide manieren om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel of niet mogen indexeren, maar ze werken op verschillende niveaus. Robots.txt werkt op het niveau van de hele website, terwijl Meta Robots op het niveau van individuele pagina’s werkt.

6. Waar kan ik mijn bestand testen?

Je kunt jouw bestand testen in de Google Search Console onder de sectie ‘robots.txt-tester’.

Conclusie

Het gebruik van robots.txt is een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie en kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking van jouw website. Door zoekmachines te vertellen welke pagina’s wel en niet gecrawld mogen worden, voorkom je dat ze pagina’s indexeren die niet relevant zijn voor jouw website of dubbele inhoud indexeren. Zorg ervoor dat jouw bestand correct is ingesteld en test het regelmatig om ervoor te zorgen dat jouw website optimaal presteert in de zoekresultaten.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.