AI content versus menselijk geschreven content

Human-vs-Ai-experiment-1

Iedereen die mij kent of al een tijdje volgt, weet dat ik extreem veel vertrouwen heb ik in Digital PR. Als ik de keus had, zou ik nooit meer andere vormen van linkbuilding uitvoeren. Dit is allemaal ooit begonnen toen ik nog als SEO Specialist in loondienst, werkte en ik benaderd werd door Shai Aharony van Reboot Online. Reboot, een toonaangevend bedrijf op het gebied van SEO en Digital PR, heeft een baanbrekend onderzoek uitgevoerd naar de prestaties van AI gegenereerde content in vergelijking met menselijk geschreven content. Het experiment, uitgevoerd door het team van Reboot onder leiding van Oliver Sissons, had als doel de vraag te beantwoorden of AI content even goed zou presteren als content geschreven door mensen.

Onderzoeksopzet AI content versus menselijke content

Het onderzoek werd zorgvuldig opgezet met als doel een gecontroleerde omgeving te creëren en externe factoren te minimaliseren. Reboot ontwikkelde strikte richtlijnen voor het creëren van zowel de AI content als de menselijk geschreven content, om ervoor te zorgen dat ze optimaal geoptimaliseerd waren voor de zoekwoorden. De onderzoekers selecteerden een specifiek zoekwoord dat nog niet in de Google-index voorkwam om invloeden van externe factoren te vermijden. Ze gebruikten een kunstmatig zoekwoord, “flemparooni”, dat ze vooraf hadden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het onbekend was voor Google voordat het experiment begon.

Om de impact van andere rangschikkingsfactoren te minimaliseren, werden nieuwe domeinnamen geselecteerd die geen externe backlinks hadden en nooit eerder door Google waren geïndexeerd. Met behulp van tools zoals Archive.org en SEO tools bevestigden de onderzoekers dat de geselecteerde domeinnamen geen historische rankings signalen hadden. Voor het genereren van AI-generieke content maakten de onderzoekers gebruik van ChatGPT, model GPT-4, om de gewenste inhoud te genereren. Ze formuleerden een duidelijke prompt en verkregen vijf variaties van de AI gegenereerde content, die allemaal voldeden aan de opgestelde richtlijnen voor optimalisatie.

Voor het menselijk geschreven content deel werkte het team van Reboot nauw samen met hun content marketingteam. Ze stelden specifieke richtlijnen op om ervoor te zorgen dat de menselijk geschreven content even goed geoptimaliseerd was als de AI-generieke content, zonder vooraf kennis te nemen van de AI-gegenereerde teksten. Met de strikte richtlijnen voor content creatie kon het team van Reboot ervoor zorgen dat de AI content en de menselijk geschreven content gelijkwaardig waren op het gebied van zoekwoord optimalisatie en andere belangrijke aspecten. Door deze zorgvuldige opzet van het experiment waren de onderzoekers in staat om de prestaties van AI-generieke content en menselijk geschreven content objectief te vergelijken en de impact van AI op zoekmachine prestaties beter te begrijpen.

Resultaten

Het resultaat van het experiment was opmerkelijk. Uit de rankings bleek dat de menselijk geschreven content significant beter presteerde dan de AI-generieke content. Dit suggereert dat, ondanks de snelle ontwikkelingen in AI-technologie, content geschreven door menselijke auteurs nog steeds van onschatbare waarde is voor SEO. De menselijk geschreven content behaalde gemiddeld een hogere rangschikking dan de AI-generieke content. Dit kan te maken hebben met de unieke creativiteit, stijl en betrokkenheid die menselijke auteurs kunnen bieden. Hoewel AI-generieke content nuttig kan zijn voor bepaalde toepassingen, blijkt uit dit onderzoek dat het nog niet kan tippen aan de kwaliteit en effectiviteit van menselijk geschreven content.

AI content vs menselijke content

Het experiment toonde aan dat AI gegenereerde content een gemiddelde rangschikking had van 6.6, terwijl de menselijk geschreven content een gemiddelde rangschikking had van 4.4. Dit verschil in rangschikking was statistisch significant, wat aantoont dat menselijk geschreven content consistent betere prestaties leverde in vergelijking met AI content. Hoewel AI-gegenereerde content potentieel heeft en voordelen biedt in termen van efficiëntie en schaalbaarheid, toont dit onderzoek aan dat menselijk geschreven content nog steeds cruciaal is voor het bereiken van optimale zoekmachine prestaties. De unieke perspectieven, creativiteit en taalvaardigheid van menselijke auteurs dragen bij aan de kwaliteit en relevantie van de content, waardoor zoekmachines deze hoger kunnen rangschikken.

Conclusie

Als we de snelle ontwikkelingen in AI blijven volgen, zullen de resultaten van het onderzoek van Reboot ons helpen om de impact van AI op de toekomst van SEO en content marketing beter te begrijpen. Hoewel AI-generieke content potentieel heeft en voordelen biedt in termen van efficiëntie en schaalbaarheid, toont dit onderzoek aan dat menselijk geschreven content nog steeds cruciaal is voor het bereiken van optimale zoekmachine prestaties. Als SEO specialist geloof ik erin dat AI een toegevoegde waarde kan bieden, maar dat de menselijke input nog altijd extreem belangrijk is. Daarom is het ook mooi om te zien hoe de resultaten van dit onderzoek eruit zien! Klik hier voor het volledige artikel met uitleg van Reboot Online.

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.




    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.