10 tips voor geweldige website foto’s | Fotografie gids

Maak goede website foto's

Als SEO specialist heb ik ook ervaring met het bouwen van websites. Zo heb ik mijn eigen site gebouwd en ook bijvoorbeeld de site van mijn klant Funfit. Bij het bouwen van een website blijkt altijd weer hoe belangrijk goede website foto’s zijn. Daarom heb ik besloten mij wat meer in website fotografie te verdiepen en geef ik in dit artikel 11 tips voor geweldige website foto’s.

10 tips voor website foto’s

Hier vind je een gids voor website fotografie om te helpen jouw bedrijf op een goede manier onder de aandacht te brengen.

1. Zorg voor een goede planning

Een goede planning is eigenlijk het startpunt van alle website trajecten. Bedenk van tevoren goed wat je wilt fotograferen. Denk na over het wie, wat, waar je wilt vastleggen. Bekijk ook goed naar de opzet van de website, welke pagina’s staan er op de planning? En waar op deze pagina’s wil je foto’s hebben. Zodra je dit goed in beeld hebt, weet je ook beter hoeveel en welke foto’s je wilt hebben. Als je modellen wilt gebruiken om op de foto te zetten, zorg er dan voor dat deze goed geïnstrueerd naar de shoot komen.

2. Goede belichting is alles

Professionele fotografen zullen je vertellen dat belichting het belangrijkste onderdeel is van het samenstellen van top kwaliteit foto’s. Meestal betekent dit het vinden van natuurlijk licht (buiten of bij grote ramen). Zet je flitser uit, omdat dit de neiging heeft om harde contrasten, schitteringen en vlakke onderwerpen te creëren. Zorg dat je onderwerp matig belicht is, zonder overbelicht te raken. Als je wat extra licht nodig hebt, zijn er veel opties om schaduwen op te vullen of highlights toe te voegen. Goede belichting betekent scherpere en schonere beelden. Ga je een shoot doen in de studio? Zorg dan voor een goed lichtplan!

3. De achtergrond is belangrijk

Een rommelige achtergrond of objecten die uit de hoofden van mensen “groeien” kunnen erg afleidend zijn en er slordig uitzien. Kies een effen achtergronden, bij voorkeur een beetje donkerder, om te contrasteren met je onderwerp en ze te laten “uitpuilen”. Sommige moderne telefoons hebben de portretmodus om de achtergrond te vervagen. Overweeg ook om een grotere afstand te creëren tussen je onderwerp en de achtergrond om scheiding te creëren. Context is uiteraard ook van belang, verkoop je outdoor kleding? Plan de shoot dan buitenshuis.

4. Wees creatief in je perspectief

Een unieke benadering van jouw foto’s kan de aandacht trekken. Foto’s maken van honden vanuit het perspectief van een volwassen mens is bijvoorbeeld saai. Dit is wat we elke dag zien. Probeer in plaats daarvan heel laag te worden in het perspectief van de hond en er gaat een hele nieuwe interessante wereld open. Probeer allerlei hoeken, afstanden en perspectieven en je zult echt verbaasd zijn over het resultaat.

5. Houd je opties open, sluit niks uit

Schiet veel foto’s. Probeer verschillende dingen en kies later de winnaar. Jouw webdesigner zal blij zijn met de mogelijkheid om uit een verscheidenheid aan opties te kiezen, in plaats van vast te zitten aan slechts een of twee eenvoudige composities. Ga ook niet teveel in een tunnelvisie, hoe meer je probeert, hoe meer mooie foto’s je zal maken.

6. Vind je focus

Afbeeldingen moeten haarscherp zijn. Wazige foto’s zijn nutteloos … tenzij je natuurlijk selectief focust om de aandacht van de kijker te sturen. In situaties met weinig licht is het veel moeilijker om scherp te stellen omdat je camera een groter diafragma gebruikt. Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, zou je de focus moeten kunnen fixeren – vooral handig als de afstand tussen jou en je onderwerp constant is.

7. Denk na over de framing

Website fotografie leunt zwaar op horizontale foto’s. Maak de foto’s voornamelijk door de camera zijwaarts te houden. Veel website foto’s hebben lege of open ruimte nodig om bijvoorbeeld teksten in te plaatsen. Het is goed om in sommige foto’s het object helemaal links of rechts in de foto te plaatsen, hierdoor maak je ruimte om tekst kwijt te kunnen. The rule of thirds, wordt dit ook wel genoemd. Waar het object 1/3e van de foto is en de overige ruimte 2/3e.

8. Zoom in zonder zoomen

Het is een geweldig idee om af en toe dichtbij je onderwerp te komen. Dat gezegd hebbende, gebruik de digitale zoom van jouw camera niet. Deze functie vermindert de kwaliteit van de afbeelding, waardoor deze wazig, korrelig of korrelig kan worden. Gebruik in plaats daarvan je benen en beweeg. Door dichtbij te komen, kun je uitdrukkingen, texturen en details vastleggen die je anders zou missen. Fysiek dichterbij komen brengt een nieuw perspectief met behoud van de beeldkwaliteit.

9. Gebruik goede software

Het is een goede zet om vertrouwd te raken met fotobewerking software van goede kwaliteit. Deze programma’s kunnen intimiderend zijn, maar ze zijn essentieel om de laatste hand aan jouw werk te leggen. Leer basisvaardigheden zoals bijsnijden, kleurbalans, belichting en eenvoudige opschoon technieken om jouw foto’s te laten knallen. Photoshop is waarschijnlijk top, maar er zijn veel andere goedkope of gratis applicaties.

10. Denk aan SEO voor je website foto’s

Als SEO specialist kan ik natuurlijk niet anders, dan dit artikel afsluiten met de tip om aan SEO te denken. Foto’s zijn een groot onderdeel van SEO. Het duurt lang voordat extra grote afbeeldingen op webpagina’s worden weergegeven. Elke afbeelding heeft ook meta-informatie nodig, vooral “alt-tags”. Zoekmachines kijken niet naar afbeeldingen zoals mensen dat doen. Alt-tags vertellen web crawlers waar de afbeelding over gaat. Zonder deze meta-informatie weten zoekmachines niet wat er op jouw pagina staat.

Heb jij zelf nog tips voor goede website foto’s? Laat het weten in de comments hieronder!

SEO Freelancer Stefan Balkenende

SEO ervaring sinds 2008
Fulltime SEO specialist sinds 2013
Expertises: Copywriting, technische SEO, linkbuilding, on-page SEO, zoekwoorden onderzoek, allround, lokale SEO specialist sinds 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.
    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.